Un nou proiect de lege privind Visa Waiver a fost introdus, marţi, în Congresul american, și prevede ca obligatorie o rată de respingere a cererilor de viză de maximum 10%.
Proiectul, deşi flexibilizează criteriile de includere în programul Visa Waiver nu constituie în forma actuală un avantaj pentru România, ţară în care rata de respingere a cererilor de viză pentru SUA a fost de 22,4% pentru anul 2011, potrivit unor date MAE de la începutul lunii ianuarie.
Intitulat Visa Waiver Program Enhanced Security and Reform Act, a fost introdus de senatorii americani Barbara A. Mikulski (democrată, reprezentând statul Maryland) şi Mark Kirk (republican, reprezentând statul Illinois). Documentul beneficiază de susţinere din partea ambelor formaţiuni politice americane şi din partea preşedintelui Obama şi, potrivit unui comunicat al senatoarei Mikulski, are ca scop încurajarea deplasărilor şi turismului din Statele Unite.
Pe de altă parte, proiectul legislativ prevede că statele care doresc să fie incluse în programul Visa Waiver trebuie să aibă o rată de depăşire a perioadei de şedere legală (overstay rate) pentru cetăţenii care nu sunt imigranţi de maximum 3%, însă oferă Secretarului pentru Securitate Internă al SUA o anumită flexibilitate. Astfel, acesta poate face excepţie de la aplicarea acestui criteriu pentru ţările a căror participare la programul Visa Waiver nu prezintă o ameninţare la adresa ordinii publice, a securităţii sau a normelor privind imigraţia şi cu condiţia ca respectivele state să "coopereze pe deplin cu SUA în combaterea terorismului". Proiectul de lege ar autoriza de asemenea Secretarul pentru Securitate Internă al SUA să "plaseze un stat membru al Visa Waiver într-o perioadă de probă în cazul în care rata de depăşire a perioadei legale de şedere (overstay rate) depăşeşte 3%, trimiţând astfel un mesaj puternic actualelor state membre ale programului că SUA sunt decise că acesta trebuie să fie o componentă a securităţii noastre".
Pe de altă parte, proiectul de lege, numit în comunicat Mikulski-Kirk, prevede că statul care solicită includerea în programul Visa Waiver trebuie să aibă, la momentul la care formulează solicitarea de admitere în program, o rată de respingere a solicitărilor de viză care să nu depăşească 3%. Proiectul prevede însă că Secretarul pentru Securitate Internă este autorizat să dispună includerea în program a ţărilor solicitante care îndeplinesc standardele de securitate solicitate de SUA şi în cazul cărora rata de respingere a cererilor de viză este de maximum 10%, "în funcţie de numărul total de aplicanţi, socotiţi individual", se mai arată în comunicat.
În prezent, cetăţeni din 36 de state participă la programul Visa Waiver, care le permite să călătorească în SUA fără viză, în calitate de vizitatori străini, pe o durată de maxim 90 de zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News