Bogdan Chirieac a comentat cifrele dintr-un tur al II-lea al prezidențialelor, în care cetățenii ar fi nevoiți să aleagă între Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă (grupați în perechi). Cifrele reprezintă poza de moment, iar marja de eroare este importantă. E de avut în vedere și metodologia întocmirii sondajelor în general.
Conform unui sondaj realizat de INSCOP în perioada 7-12 octombrie 2024 la cererea publicației Libertatea, intenția de vot în cadrul turului al II-lea la alegerile prezidențiale (ipoteze teoretice) este următoarea:
1. Marcel Ciolacu vs George Simion
Într-o confruntare între Marcel Ciolacu și George Simion, actualul premier ar fi preferat de 55.5% dintre români, în timp ce 44.5% ar opta pentru liderul AUR.
2. Marcel Ciolacu vs Nicolae Ciucă
Dacă alegerile i-ar opune pe Marcel Ciolacu și pe Nicolae Ciucă, 62.2% dintre respondenți ar vota pentru actualul premier, iar 37.8% pentru președintele PNL.
3. Marcel Ciolacu vs Mircea Geoană
Într-un scenariu cu Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 51.9% dintre cei chestionați l-ar prefera pe fostul Secretar General Adjunct al NATO, în timp ce 48.1% l-ar susține pe actualul premier.
Sursa: www.libertatea.ro
"Sunt datele pe care le avem și noi, cu sondajul făcut de DC News, cu compania Argument, acum două săptămâni.
Tot așa ne-au dat aceste date (citește mai mult aici și aici).
E și o masă importantă de oameni nehotărâți, care vor pune ștampila în cabina de vot când vor fi hotărâți. Nu ai cum să măsori acea masă nu ai cum să o măsori, mai ales că este importantă - înțeleg că e undeva la 30% dintre alegători", arată Bogdan Chirieac.
1. Marcel Ciolacu vs George Simion în turul al II-lea
2. Marcel Ciolacu vs Nicolae Ciucă în turul al II-lea
3. Marcel Ciolacu vs Mircea Geoană în turul al II-lea
"Referitor la cifrele sondajului INSCOP dintr-un eventual tur al II-lea Ciolacu-Geoană, ele sunt în marja de eroare, ceea ce înseamnă că ar putea să conteze mult organizarea de partid, sprijinul pe care unele partide (la rigoare, tot PNL-ul) le-ar putea acorda PSD-ul în schimbul funcției de prim-ministru, deci suntem în această zonă.
Dar, din punct de vedere teoretic, e interesant acest rezultat și probabil corect", spune analistul politic Bogdan Chirieac într-o intervenție la Antena 3 CNN.
Referitor la "scandalurile" din ultima perioadă de pe scena politică, respectiv declarațiile Elenei Lasconi, care se consideră amenințată și denunță presiuni externe ca să își retragă candidatura, analistul politic spune că:
"Ne-am lămurit că doamna Lasconi este echivalentul doamnei Șoșoacă pe partea dreaptă, ca să spunem așa, la USR.
Însă doamna Lasconi, spre deosebire de doamna Șoșoacă, care are proprietatea termenilor și poate vorbi foarte multă vreme (ore întregi) pe Facebook, doamna Lasconi nu are proprietatea termenilor pe care îi folosește și, pur și simplu, inventează.
Ăsta este cuvântul. Dânsa face o acuzație gravisimă: am fost amenințată să mă retrag.
Distinsă doamnă, ați fost amenințată sau ați avut o negociere în care vi s-a spus doamnă, retrageți-vă matale, ca să aibă Ciucă șanse mai mari?
Că dacă Ciucă are 19%, nu știu de ce trebuie să se retragă Lasconi. Poate ca să-l umilească pe Ciolacu în primul tur cu 35%, Ciolacu având 26% în ipoteza asta.
Deci nu-mi explic lucrul ăsta. Dar, mai departe, este și absurd.
Electoratul USR nu votează PNL și invers.
E ura mai mare între PNL și USR decât între cele două partide și PSD-ul. Deci cum faci astfel de afirmații fără nicio acoperire? Întâi faci conferință de presă și apoi te gândești să aduni dovezi pentru parchet.
Deci ridicolul ucide orice om politic. Doamna Lasconi mi-e teamă că nu a fost niciodată om politic. Și după ultimele declarații, pur și simplu mă înspăimânt. Nici nu știi dacă pericolul mai mare pentru România e George Simion sau Elena Lasconi în acest moment. Nu sunt sigur care dintre ei e pericolul mai mic", mai spune Bogdan Chirieac.
***
Date metodologice ale sondajului INSCOP, realizat la comanda Libertatea:
- Perioada de colectare a datelor: 7-12 octombrie 2024
- Metoda de cercetare: interviuri bazate pe chestionar
- Tehnica de colectare: metoda CATI (interviuri telefonice)
- Volumul eșantionului: 1.100 de persoane, simplu, stratificat, reprezentativ pentru categoriile socio-demografice relevante (sex, vârstă, ocupație) ale populației neinstituționalizate din România, cu vârsta de 18 ani și peste
- Marja de eroare: ± 2.95%, cu un nivel de încredere de 95%
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu