Secretarul Apărării din Regatul Unit, Grant Shapps, a sugerat că o nouă armă laser militară britanică ar putea fi utilizată în Ucraina pentru a doborî drone rusești. Arma DragonFire, preconizată a fi gata de desfășurare cel târziu în 2027, ar putea avea "ramificații uriașe" pentru conflictul Ucrainei împotriva Rusiei - a afirmat oficialul britanic.
Potrivit Ministerului Apărării, noile reforme menite să accelereze achizițiile înseamnă că arma laser, inițial configurată pentru implementare în 2032, va fi acum operațională cu cinci ani mai devreme decât era planificat, relatează Sky News.
În cadrul vizitei sale la Porton Down, un centru de cercetare militară din Salisbury, Shapps a declarat: "Am venit să accelerez producția sistemului laser DragonFire, deoarece cred că, având în vedere cele două mari conflicte în desfășurare, unul maritim și unul în Europa, acest lucru ar putea avea ramificații uriașe să avem o armă capabilă în special să doboare drone".
Oficialul a continuat: "Așadar, ceea ce vreau să fac este să scurtez ceea ce ar fi, în mod obișnuit, un proces de dezvoltare și achiziție foarte lung, posibil până la 10 ani, pe baza conversațiilor mele din această dimineață, la un interval de timp mult mai scurt pentru a o putea desfășura, potențial pe nave, pentru interceptarea de drone inamice și, potențial, terestru. Din nou, pentru drone, dar nu trebuie multă imaginație pentru a vedea cum ar putea fi de folos în Ucraina, de exemplu."
It's a British DragonFire laser weapon that can shoot down drones and missiles. Ukraine does not have it yet but there is an opportunity to get. pic.twitter.com/YnAzQJrMPS
— Devana ???????? (@DevanaUkraine) April 12, 2024
Armele cu energie laser dirijată (LDEW) folosesc un fascicul intens de lumină pentru a străpunge ținta. Ministerul Apărării speră că sistemul DragonFire va oferi o alternativă ieftină la rachete pentru a doborî drone de atac și chiar mortiere.
Arma a fost dezvoltată de firmele de apărare MBDA, Leonardo UK și QinetiQ, alături de Defence Science and Technology Laboratory. Noul model de achiziție, care intră în vigoare săptămâna viitoare, are ca scop accelerarea procesului de livrare a echipamentelor militare de ultimă generație pe teren.
Shapps a adăugat: "Într-o lume mai periculoasă, abordarea noastră în materie de achiziții se schimbă odată cu ea. Trebuie să fim mai urgenți, mai critici și mai globali."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu