Se prefigurează o nouă sursă pentru revigorarea turismului în România: bisericile de lemn din Transilvania, unde oamenii sunt atrași de picturi vechi de sute de ani, în care apar diavoli care îi cară cu roaba pe păcătoși la cazanele cu smoală sau sunt ilustrate păcatele majore, precum avortul, lăcomia sau desfrâul.
Picturile din biserici transilvănene în care au fost ilustrate scene cu judecata de apoi, absente în temele abordate de cei care pictează biserici de mai bine de 200 de ani, au devenit un punct de atracție pentru sute de turiști din țara, dar și din străinătate, scrie stirileprotv.ro.
Astfel, în Șimleul Silvaniei, din județul Sălaj, sute de turiști vin pentru a vedea și studia picturile de pe pereții bisericii din lemn care poartă hramul Sfinților arhangheli Mihail și Gavril, veche de 400 de ani, care care ilustrează păcatele omenirii.
"Aici avem îngerul, omul și diavolul. Sunt reprezentate aici trei păcate: savristia, lăcomia și desfrâul. Aici e păcatul avortului în care face avort, iar diavolul o împinge spre asta și automat intervin celelelate lucruri în care oamenii ajung în Iad. Diavolul îi împinge în cazanele cu foc cu smoală, scrierile pe care le vedeți sunt în chirilică", descrie preotul Adrian Vancea.
În schimb, cei care vor să vadă picturi neobișnuite care redau păcatul Evei și diavolii care-i conduc în infern pe păcătoși, merg la lăcaș de cult, ridicat în 1717 și inclus în patrimoniul UNESCO: biserica de lemn din Deseshti, Maramureș.
O altă biserică din zonă, monument istoric și inclusă recent în circuitul istoric unde se poate admira aceeași temă, este bisericuța din lemn (1723), din satul Corund, aflat la 70 de km de Satu Mare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu