Noua Constituție: Procurorii nu vor mai putea conduce CSM

csm
csm

Comisia parlamentară de revizuire a Constituției a decis astăzi că numărul membrilor CSM va fi suplimentat cu doi reprezentanți ai societății civile, mandatul unui membru nu va mai fi de șase, ci de patru ani, iar președintele instituției va fi ales din rândul judecătorilor.

Mandatul președintelui CSM va fi de un an ce nu poate fi reînnoit de judecătorii din Consiliu aleși de Adunările Generale, potrivit Agerpres.

Numărul de membri CSM va crește la 21, aceștia urmând să aibă un mandat de patru ani.

Deputații și senatorii din comisia de revizuire au votat ca membrii CSM să se ocupe exclusiv de cariera profesională a judecătorilor și procurorilor. Secţiile CSM vor propune preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor respectiv a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii, fiind prevăzut: ”Secţia de judecători a CSM gestionează în mod exclusiv cariera profesională a judecătorilor, iar Secţia de procurori a CSM gestionează în mod exclusiv cariera profesională a procurorilor. Hotărârile secţiilor se atacă direct la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Comisia parlamentară a adăugat o prevedere referitoare la revocarea din funcție a a membrilor CSM de adunărilor generale de la nivelul instanțelor sau parchetelor pe care le reprezintă.

Procurorul Oana Schmidt Hăineală a devenit, la începutul acestui an, primul procuror ales să conducă CSM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel