Prim-ministrul Ionel-Nicolae Ciucă a participat joi, la Conferința Internațională la Nivel Înalt a Donatorilor pentru Ucraina, de la Varșovia, organizată în format online. În cadrul acesteia a prezentat o nouă contribuție de asistență umanitară în valoare de 3,2 milioane de euro.
Prim-ministrul Ciucă a reiterat sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, sprijin politico-diplomatic, asistență umanitară și pentru refugiați, sprijin economic.
Cu acest prilej, Ciucă a prezentat o nouă contribuție de asistență umanitară în valoare de 3,2 milioane euro.
Premierul a arătat că România este pregătită să participe în procesul de reconstrucție al Ucrainei și a reiterat susținerea pentru perspectiva europeană a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.
Evenimentul la nivel înalt a fost organizat în comun de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki și prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, în parteneriat cu președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu scopul de a mobiliza contribuții ale donatorilor pentru a susține răspunsul umanitar al Națiunilor Unite în Ucraina.
Numeroase ţări depind de livrările de cereale din Ucraina, ţară care înainte de război exporta pe mare până la 4,5 milioane de tone de produse agricole pe lună, adică 12% din grâu, 15% din porumb şi 50% din uleiul de floarea soarelui din întreaga lume. În prezent, blocarea porturilor ucrainene este completă, de la cele din Marea Azov până la portul Odesa de la Marea Neagră, care în perioade normale era responsabil pentru 60% din activitatea portuară a Ucrainei.
Printre soluţiile posibile, România este candidatul ideal. Ţară membră a NATO cu ape securizate este, de asemenea, al doilea exportator de grâu din Uniunea Europeană, după Franţa, şi dispune de infrastructuri adecvate.
„Războiul din Ucraina este o provocare dar şi o oportunitate”, susţine directorul portului Constanţa, adăugând că în 2021 Constanţa a devenit polul european al exporturilor de cereale, devansând portul francez Le Havre. În acest an, Florin Goidea speră că va fi depăşit traficul record de 67,5 milioane de tone înregistrat anul trecut, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News