EXCLUSIV  Noua față a Guvernului și meritocrația vs. cotele de gen / video

Guvernul României
Guvernul României

Ana-Maria Cătăuță, Deputată PSD, a fost invitată la emisiunea Generația Schimbării, moderată de Narcis Neagoe, unde a vorbit despre numărul redus de femei din politica românească.

Noul Guvern are mai multe femei pe funcția de ministru față de până acum.

„Am văzut cu toții noua componență a Guvernului, Guvern care a plecat la început cu un singur ministru femeie, doamna Gabriela Firea, iar ulterior a fost adăugată și doamna ministru al Educației. Noua componență a Guvernului conține cinci femei. Partea PSD nu are atât de multe doamne. Ce ne puteți spune despre lucrul acesta?”, a întrebat Narcis Neagoe.

„Spre deosebire de multe din colegele mele, eu nu sunt o susținătoare înfocată a cotelor. Eu sunt mai degrabă o susținătoare înfocată a meritocrației, dar aș vrea să explic acest lucru. Eu nu spun că femeile trebuie să demonstreze că merită să fie într-o poziție de conducere, ci spun că trebuie să fie criteriul meritocrației pentru toată lumea și să fie persoana care e cea mai potrivită pentru un rol, acea persoană să fie acolo, fie că ești femeie, bărbat, sau ce vrei să te declari.

De aceea cred că mai degrabă eu mă uit la cât de bine sau mai puțin bine pregătită e o persoană pentru poziția respectivă, decât la genul pe care îl are. Eu am o părere ușor diferită de majoritatea colegelor care consideră că aceste cote de gen vor normaliza cumva prezența femeilor într-un număr mai mare în viața publică și în viața politică și că inevitabil se deschide o ușă pentru doamne, care poate altfel nu ar putea să fie în Parlament și că odată fiind acolo, doamnele vor arăta că merită să fie acolo.

Eu provin dintr-o organizație în care reprezentații în Parlament sunt 50/50, trei doamne și trei domni. Așa a fost lista și nu a fost impusă. Așa a fost creată lista, nu cred că elementul de gen a fost un criteriu, ci, pur și simplu, lucrurile pe care  le-am făcut și pe care vrem să le facem, au contat mai mult. Eu vin dintr-o organizație foarte puternică PSD, în care nu s-a pus această problemă, cum echilibrăm.”, a spus Ana-Maria Cătăuță. 

„Ca ansamblu, cum arată Parlamentul?”, a întrebat Narcis Neagoe. 

„Arată rău 18.5% femei. Haideți să vă spun un lucru. Acum câțiva ani erau 33% femei, dar aveam femei gen Elena Udrea și alte exemple de acest gen, de aceea eu mă uit pe calitate, decât către cantitate. În Serbia, de exemplu, au introdus aceste cote de gen, dar persoanele care au fost puse pe liste nu au fost neapărat persoane care să reprezinte populația feminină în cel mai bun mod posibil. Atunci nu știi dacă o astfel de propunere ajută sau încurcă.

Evident că atunci când va fi discuția, în Parlament, despre cotele de gen, voi susține pentru că poate mă înșel eu și poate colegele mele, care spun că există nevoie de cotele de gen, au dreptate. De ce să nu încercăm și această variantă, poate au dreptate și e o soluție care va ajuta și va încuraja cât mai multe femei să se implice. Mai degrabă, aș spune că e nevoie de personal cât  mai mult și că fiecare dintre noi trebuie să încurajăm și să sprijinim alte femei să se implice în viața publică și în viața politică pentru că e un mediu dur, politica.", a spus Ana-Maria Cătăuță la emisiunea „Generația Schimbării" de la DC News. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel