Noua generație de panouri și cărămizi de cânepă. Costuri mai mici, eficiență energetică mai bună și emisii reduse cu 50%

Fotografie de la Harrison Haines/ Pexels
Fotografie de la Harrison Haines/ Pexels

Se pare că un nou material va revoluționa industria construcțiilor: cânepa. Casa de cânepă: beneficiile sunt uimitoare.

Mai puține emisii, reclabilitate deplină și economii de energie și materii prime, cine nu își dorește aceste lucruri atunci când intenționează să își construiească un cămin?

”Luați în considerare că un metru cub de cărămidă de cânepă și var în loc să emită CO, deci în loc să polueze, elimină 20 kg de CO2 din atmosferă”, spune expertul în biostructuri, Paolo Ronchetti, potrivit Euronews.

CO2, materii prime și energie: cum afectează casele noastre mediul înconjurător

Peste o treime din emisiile de CO2 și 30% din deșeurile din țările UE sunt atribuite construcțiilor, un sector care se hrănește și cu jumătate din materii prime, 40% din energie și 30% din apa disponibilă .

Experiența familiei Cogi: izolarea casei cu panouri din cânepă

Când s-au mutat într-o casă din Montichiari, nu departe de Brescia, Sara și Mauro Cogi nu au ezitat și au izolat-o în întregime în cânepă. ”Practic am reînvelit întreaga structură cu un noi perete de cânepă. Fiind un monobloc compact, acesta permite evitarea punților termice”, spune Mauro Cogi.

În mod tradițional, pe case se aplică un așa-zis ”covor” din polistiren care însă, explică el, ”nu permite migrarea umidității în exterior”: ”Spre deosebire de polistiren, învelișul de cânepă permite un bun schimb de umiditate”.

Eficiență energetică: consum mai scăzut, facturi mai mici

Panourile de cânepă care izolează locuința permite, de asemenea, reducerea semnificativă a consumului de energie.

”Pentru această casă, a cărei încălzire și aer condiționat sunt pur electrice, puterea maximă folosită este de 1,8 kW, ceea ce înseamnă puțin mai mult decât un uscător de păr. Și cu un 1,8 kW pot răci sau încălzi 180 de metri pătrați de locuință”, explică Mauro Cogi, proprietarul casei.

Noua generație de panouri de cânepă

De obicei, pentru izolare se folosește un amestec de var și cânepă. Cu toate acestea, cercetătorii din proiectul european Isobio au testat panouri mai rigide, cu o conductivitate mai bună.

”Sunt mult mai solide decât cele făcute în mod tradițional cu cânepă. Densitatea lor mai mică le face mult mai versatile, permițându-le să fie utilizate în diferite moduri”, explică Mike Lawrence de la BRE, Centrul pentru Materiale de Construcție de la Universitatea Britanică din Bath.

 

Costuri mai mici, izolație termică mai eficientă și emisii reduse cu 50%

Pentru a verifica adaptabilitatea lor la diferite climate și situații, acestea și alte soluții au fost testate în Marea Britanie și Spania. Potrivit cercetătorilor care au efectuat experimentele, acestea vor putea garanta cu 20% mai multă eficacitate decât tehnicile tradiționale de izolare, vor putea reduce emisiile de CO2 cu 50% și costurile totale cu 15%.

Construcții biomateriale. Următorul pas: ”Industrializează practicile și pătrunde pe piață”

Potrivit consultantului energetic și cercetător al Isobio, Oliver Style, însă, adevărata provocare va fi deschiderea acestor soluții către piață: ”Până în prezent, clădirile bazate pe materiale organice și reciclabile sunt încă o nișă. Ceea ce încercăm să facem este să dezvoltăm soluții care să poată fi produse și replicate la scară industrială pentru a răspunde nevoilor pieței”.

Citește și...

Canabisul în hrana pentru pui, alternativa naturală pentru reducerea utilizării antibioticelor

Apă și furaje aromate cu frunze de canabis în meniul a o mie de găini

Acest meniu special a redus cazurile de bronșită aviară și a îmbunătățit calitatea și frăgezimea cărnii acestora. Se întâmplă în Thailanda, datorită ideii lui Ong-ard Panyachatiraksa, proprietarul unei ferme din Lampang, în nordul țării, o zonă autorizată să cultive canabis medicinal.

Rămânându-i multe frunze în exces, s-a gândit să le introducă în alimentația animalelor din fermă, în special găinilor, presupunând că astfel ar evita risipa și ar avea de câștigat.

Experimentul a fost monitorizat de oamenii de știință

În momentul în care acesta a început să introducă în alimentația puilor frumzele de cannabis, o echipă de cercetători Universitatea din Chiang au decis să monitorizeze experimentul, curioși să înțeleagă ce efecte ar putea avea marijuana asupra animalelor.

Potrivit relatarii din Agrifood, din ianuarie 2021, cercetătorii au început să studieze miile de pui prezenți în ferma ecologică Pethlanna din Ong-ard pentru a vedea cum influențează frunzele de cannabis asupra dezvoltării puilor.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel