Nouă înșelătorie în România, de când a început războiul Israel-Hamas. Mare atenție la aceste mesaje

Nouă înșelătorie în România, de când a început războiul Israel-Hamas. Mare atenție la aceste mesaje / Foto: Pixabay
Nouă înșelătorie în România, de când a început războiul Israel-Hamas. Mare atenție la aceste mesaje / Foto: Pixabay

Românii sunt țintele unor noi înşelătorii online.

Românii sunt țintele unor noi înşelătorii online în contextul războiului Israel-Hamas, transmite Antena 3 CNN. Specialiştii de la Bitdifender au atras atenţia asupra unei campanii de donaţii pentru victimele războiului din Fâşia Gaza şi Israel.

Astfel de mail-uri au fost primite de zeci de mii de români. Ei erau rugaţi să doneze bani pentru mâncare, medicamente sau apă. Se pare că sunt oameni care au căzut în plasa acestor șarlatani și au trimis bani, crezând că astfel chiar îi ajută pe cei din Israel și Fâșia Gaza.

Se întâmplă în contextul în care ţara noastră este pe locul trei la numărul de atacuri cibernetice. Cele mai multe de astfel de înşelătorii se află Rusia (27%), apoi Suedia (15%).

Experţii de la Bitdefender au venit și cu câteva sfaturi ca să nu picăm în astfel de capcane. Să donăm doar organizațiilor caritabile cu reputație, iar cele care solicită donații în cripto, transferuri bancare și carduri cadou reprezintă un puternic semnal de alarmă și trebuie evitate cu orice preț.

Cum eviți să cazi în plasa escrocilor

Iată câteva sfaturi pentru a vă proteja de înșelătorii:

1. Fiți sceptici: Fii întotdeauna sceptici în fața ofertelor care par prea bune pentru a fi adevărate. Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, este posibil să fie o înșelătorie.

2. Verificați identitatea persoanelor sau companiilor: Asigurați-vă că știți cu cine interacționați. Verificați identitatea și reputația companiilor sau persoanelor cu care faceți afaceri, în special în tranzacțiile financiare.

3. Protejați datele personale: Nu furnizați niciodată informații personale sau financiare prin telefon sau e-mail, decât dacă sunteți siguri că interacționați cu o sursă de încredere.

4. Nu trimiteți bani persoanelor necunoscute: Evitați să trimiteți bani către persoane sau organizații pe care nu le cunoașteți sau în care nu aveți încredere.

5. Folosiți metode sigure de plată: Atunci când efectuați tranzacții online, folosiți metode de plată sigure, cum ar fi cardurile de credit sau serviciile de plată online de încredere.

6. Păstrați înregistrări: Păstrați înregistrări ale tuturor tranzacțiilor și corespondențelor cu persoanele sau companiile cu care interacționați financiar.

7. Fiți atenți la semnele de înșelătorie: Fiți atenți la semnele de avertisment, cum ar fi presiunea de a lua decizii rapide, cererile de informații personale sensibile sau promisiunile exagerate de profit.

8. Consultați resurse de încredere: Dacă aveți îndoieli cu privire la o tranzacție sau ofertă, consultați resurse de încredere, cum ar fi autorități guvernamentale, organizații de consumatori sau bănci, recomandă Chat GPT.

9. Educați-vă: Învățați despre cele mai recente tipuri de înșelătorii și cum să vă protejați. Cunoașterea este o armă importantă împotriva înșelătoriilor.

10. Raportați înșelătoriile: Dacă deveniți victima unei înșelătorii, raportați-o autorităților competente pentru a ajuta la prevenirea altor infracțiuni similare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel