Un bărbat din Maramureș a rămas fără câteva mii de lei după ce un străin l-a convins să-și instaleze o aplicație pe telefon.
Un bărbat în vârstă de 50 de ani din Maramureș a fost convins să investească în acţiuni. A crezut că va face profit, dar falşii brokeri care l-au înşelat i-au furat 4.900 de lei de pe cardul său bancar după ce l-au convins să îşi instaleze pe telefonul mobil o aplicaţie.
"Un bărbat de 50 de ani a sesizat poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale(...) cu privire la faptul că a fost fraudat cu suma de 4.900 de lei. În perioada octombrie-noiembrie 2024, sub pretextul unor investiţii în acţiuni la o companie, persoane necunoscute, folosind în mod fals titulatura de broker, l-au indus în eroare, ocazie cu care l-au determinat să-şi instaleze pe telefonul mobil personal o aplicaţie, iar mai apoi i-au accesat în mod fraudulos, atât telefonul mobil cât şi aplicaţia mobile banking pe care o avea instalată pe acest dispozitiv. Din contul său bancar i-a fost transferată suma de bani, fără acordul său", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Maramureş, Florina Meteş.
Oamenii legii au explicat că pentru a fi credibili în aceste anunţuri false, escrocii, sub numele unor companii mari şi importante folosesc programe sau aplicaţii de editare pe bază de inteligenţă artificială, prin care induc în eroare persoanele atrase de ideea unor câştiguri exagerate într-un timp scurt. Tocmai din acest motiv oamenii legii trag încă o dată un semnal de alarmă cu privire la infracţiunile de înşelăciune în mediul online şi le recomandă românilor să fie prudenţi, să nu dea curs acestor solicitări şi să nu transmită datele cardului bancar sau alte date personale. Cât despre cazul de la Maramureș, oamenii legii continuă acum cercetările pentru a stabili toate circumstanțele.
Reamintim că anterior subcomisarul Mihai-Mădălin Mincu a explicat cum funcționează înșelătoriile online.
"Se folosesc de oameni care, în mod normal, dacă ar transmite un mesaj ar prinde foarte bine. Se folosesc de inteligența asta artificială ca să transmită mesaje de investiţii financiare. Părerea mea este că cine pică pică. Pică cine se prinde acolo în agrafă. De cele mai multe ori, pică bătrânii.
În numai 24 de ore, au fost două înşelăciuni de genul acesta, cu prejudicii foarte mari, de peste 40.000 de euro. În momentul în care este prins cineva în cârlig - acum ştiu să scrie foarte corect gramatical -, oamenii, fiind bătrâni, nu se pricep la telefoane, la dispozitive. În momentul în care spun "domnule, eu nu mă pricep, nu ştiu să fac", zic "dă-mi mie voie să mă conectez la dispozitivul tău". Se conectează cu aceste programe de control al dispozitivului la distanţă şi au control total asupra dispozitivului persoanei care a căzut în plasă. În momentul acela, are control asupra tuturor conturilor din telefon - unii au, unii nu au.
Noi nu ştim să folosim inteligenţa artificială aşa cum ar trebui, dar se pare că alţii ştiu. Bătrânii sunt victimele principale ale acestor infractori. Inclusiv pot face credite bancare în numele persoanelor respective, pentru că sunt aplicații care îți permit să faci asta", a explicat Mihai-Mădălin Mincu, în emisiunea Culisele Justiției, de la DCNews TV. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci