Noua Lege a Educației. Evaluare națională și examen de admitere la liceu. Ce schimbări mai aduce

Proiectul noii Legi a Educației, pe care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, îl vrea adoptat până la sfârșitul anului, aduce modificări importante pentru elevi. 

Elevii vor susține în clasa a opta Evaluarea Națională. Nu va fi de ajuns pentru admiterea la liceu. Rezultatele Evaluării Naționale vor fi doar un procent din media de admitere la liceu. Elevii vor susține și un examen, potrivit Adevărul. Ministrul Educației a exclus inițial posibilitatea introducerii ambelor examene.

"S-au avansat mai multe variante, să rămână Evaluarea Naţională sau să se organizeze un examen punctual de admitere la liceu, care să nu ia în considerare mediile din gimnaziu. În orice caz, este exclus să introducem ambele examene", declara ministrul Cîmpeanu în urmă cu două săptămâni.

În ce condiții va fi organizat examen de admitere la liceu

Proiectul de lege prevede, însă, că "admiterea la liceu/şcoală profesională se realizează prin concurs, în baza fişei de opţiuni individuale depusă de candidaţi la înscriere. Fişa cuprinde opţiuni din oferta educaţională naţională exprimate în ordinea preferinţelor". Examenul va fi organizat în condițiile în care numărul candidaților la un profil, potrivit primei opțiuni, va fi mai mare decât numărul locurilor disponibile.  

Cum va fi calculată media de admitere

Media de admitere la liceu va fi calculată diferit.

Dacă numărul elevilor înscriși, potrivit primei opțiuni, va depăși numărul de locuri disponibile, media va fi compusă din:

- portofoliul educațieional (20%, compus din mediile anilor de gimnaziu şi alte diplome şi activităţi extraşcolare);

- media probelor scrise de la Evaluarea Naţională (30%);

- nota obţinută la examenul de admitere (50%).

Dacă numărul candidaților la un profil nu depășește numărul locurilor disponibile, media va fi calculată astfel: 

- portofoliul educaţional (40%);

- media probelor scrise de la Evaluarea Naţională (60%).

În prima etapă admiterea va fi realizată prin probă cu examen și în a doua admiterea se face prin repartiție computerizată.  la liceele la care au rămas locuri libere.  Admiterea la școlile profesionale se va face doar prin concurs în baza  portofoliului educaţional.

Proiectul de lege mai prevede: concursurile de ocupare a posturilor vacante de către cadrele didactice nu vor mai fi organizate de inspectoratele şcolare, ci de unităţile de învăţământ, dar și că votul studenților va conta 25% în alegerea rectorilor. 

Amenzi pentru părinți

Noul proiect de lege vine și cu amenzi pentru părinți, cuprinse între 100 și 1000 de lei sau muncă în folosul comunității. Amenzile vor fi aplicate părinților care nu iau măsuri pentru şcolarizarea elevului pe perioada învăţământului obligatoriu. Prevederea este și-n legea prezentă, dar fără contravenție, ci doar ca obligativitate. 

Amenda se aplică de către primărie, iar banii vor fi folosiți în folosul școlii. Amenzile se aplică și pentru distrugerile materiale din patrimoniul școlii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel