Noua lege a malpraxisului. Mircea Timofte, președintele asistenților medicali: Eforturi financiare mari pentru practicarea profesiei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Mircea Timofte, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), a vorbit despre proiectul pentru noua lege a malpraxisului.

"În prezent există un proiect inițiat de Colegiul Medicilor din România (CMR), dar și alte inițiative legislative dezbătute în Parlament. O lege a malpraxisului care să protejeze personalul medical împotriva abuzurilor, dar care să țină seama de posibilitățile de plată a primelor de asigurare, trebuie să întrunească consensul tuturor organizațiilor profesionale și să găsească un echilibru corect între interesele personalului medical și ale pacienților.

"Consider corectă poziția domnului ministru Alexandru Rafila"

În acest context, consider corectă poziția domnului ministru Alexandru Rafila de a constitui grupul de lucru la Ministerul Sănătății unde toți actorii interesați să contribuie la elaborarea unui proiect care să poată fi promovat, ținând cont de principiile enunțate mai sus.

În legătură cu proiectul propus de CMR, participanții din grupul de lucru nu au fost de acord cu unele prevederi, așa cum rezultă și din minutele întâlnirilor. Reprezentanții ordinului, dar și alți participanți nu au fost de acord cu propunerea susținută de CMR de a nu exista un plafon pentru nivelul primelor de asigurare, ceea ce ar putea pune în discuție eforturi financiare mari pentru practicarea profesiei.

"Reprezentanta CMR nu este de acord cu plafonarea tarifelor"

Ordinul la fel ca și alți reprezentanți din grupul de lucru nu pot fi de acord ca mecanismul asigurărilor să poata genera costuri pe care personalul medical să nu le poată plăti. Sumele cu care trebuie completate polițele de asigurare în urma unor înțelegeri amiabile ar putea fi împovărătoare pentru asistenții medicali. 

Reprezentanta CMR în grupul de lucru nu este de acord cu plafonarea tarifelor pentru asigurările de malpraxis, acest lucru în opinia mea fiind în interesul asigurătorilor și nu al personalului medical. De altfel, doamna avocat Popescu, reprezentant al CMR a afirmat în grupul de lucru faptul că ”aceste prevederi reprezintă propunerile asigurătorilor”, conform minutei întâlnirii grupului tehnic de lucru din 14.12.2023", a declarat Mircea Timofte, președintele Ordinului Asistenților Medicali, pentru DCNews.

Zilele acestea, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) au susţinut că afirmaţia ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, conform căreia proiectul legii malpraxisului propus de CMR ar creşte costul poliţei de asigurare la 1.000 de euro pe lună "nu are o bază reală".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel