Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, dă asigurări că toate pensiile românilor vor avea o creștere ”consistentă” de anul viitor.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a afirmat, la Realitatea Plus că pensiile românilor vor avea o creștere ”consistentă”, ”undeva în jur de 40%”, după aplicarea noii legi a pensiilor, care prevede pentru anul viitor o creștere în două etape, la 1 ianuarie (indexare), respectiv 1 septembrie (recalculare).
”Toate pensiile vor crește de două ori. Vor crește prima dată, în ianuarie, prin majorarea de 13,8%, care este prevăzută de lege și pe care fiecare pensionar român o va primi. Până la 1 septembrie, toate pensiile românilor vor fi recalculate.
Începând cu 1 septembrie, fiecare român va primi noile taloane de pensie, iar ca urmare a acestei recalculări veți constata, inclusiv pentru românii care se află în indemnizație minimă socială, 1.125 de lei acum, că vom avea români care vor avea pensii esențial mai mari.
Dacă luăm cazul unui bărbat care a contribuit timp de 35 de ani la sistemul public de pensii, pe salariul minim, vom constata că și acesta se află în indemnizația minimă socială. După recalculare vom constata că un bărbat care are 18 puncte de pensie, acum, va avea o creștere a pensiei cu 87,4%, adică va ajunge la o pensie de 1.961 de lei.
Cred că între 1.125 de lei și 1.961 de lei, diferența este consistentă. După recalculare, cea mai mare parte a românilor va avea pensii mai mari, fiindcă după recalculare, din evaluările noastre peste 3 milioane de români vor primi pensii mai mari.
În medie, în sistemul public de pensii credem că vom avea o creștere medie undeva în jur de 40%. În cazul acelora la care, în urma recalculării, vom avea situații în care pensia dânșilor rezultată să fie mai mică, trebuie să știe aceștia că se va menține cuantumul cel mai favorabil, adică nicio pensie nu va scădea”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, la Realitatea Plus.
”Una dintre condiționalitățile pe care România trebuie să o îndeplinească, din cauza angajamentelor luate anterior prin PNRR de guvernele anterioare, a fost acela fără modificări ad-hoc la legea pensiilor și de asigurare a sustenabilității acesteia.
Pentru asigurarea sustenabilității, pentru a fi siguri că pensiile românilor pot fi întotdeauna plătite de statul român s-a venit cu acest mecanism care are un singur obiectiv, acela de a da sustenabilitate sistemului public de pensii.
Încurajăm munca, prin faptul că românii are au cotizat peste 25 de ani la sistemul public de pensii vor avea pentru fiecare an un număr de puncte suplimentare. Pentru cei între 25 și 30 de ani, 0,5 puncte, pentru cei care au cotizat peste 30 de ani vor avea 0,75 puncte, pentru cei care au cotizat peste 35 de ani vor avea un punct.
Pentru femei, venim cu o creștere treptată a vârstei de pensionare și cu elemente compensatorii, astfel încât să nu pedepsim femeile. Vă rog să vă gândiți la două elemente esențiale și anume, la faptul că perioada concediului de maternitate este perioadă contributivă și la faptul că pentru fiecare copil, o femeie beneficiază de șase luni scăderea vârstei de pensionare”, a mai spus Ministrul Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu