Noua lege a pensiilor vine cu unele corecții, dar și unele modificări aparent cu dedicație, care creează nedreptăți tocmai pentru cei care nu au o speranță de viață crescută, date fiind condițiile de muncă.
Publicitate
”Noua lege a pensiilor trebuia făcută pentru a realiza o corecție care a creat o injustiție socială și care s-a resimțit foarte puternic la transferul taxelor sociale integral în sarcina lucrătorului, care s-a văzut de la 1 ianuarie 2020... vestitul coeficient de corecție. S-a introdus într-o anumită formă, dar rezultatul a fost distrugător. Pensionarii ieșiți după 1 ianuarie 2020, în raport cu un pensionar ieșit până în 2010, deși aveau aceleași condiții, contribuții, etc., diferența era de 41% între ei. Deci scopul a fost eliminarea coeficientului de corecție.
Guvernul actual și cel precedent au găsit o nouă îmbunătățire a formulei, în sensul în care s-a dat o bonificație pentru cei care au muncit peste 25 de ani. Nu vreau să pun întrebarea de ce 25 de ani. Este o aberație legată de acest lucru. Calculul vârstei medii de ieșire la pensie ar fi trebuit calculat ponderat cu numărul de salariați. Ei au făcut o ponderare aritmetică, legată neponderat de numărul de salariați și rezultatul a dat 25 de ani. Cu 25 de ani în câmpul muncii, înseamnă că persoana respectivă îndeplinește clauza undeva la 50 de ani. Deci, în momentul respectiv, nu există niciun stimulent pentru a munci.
De aici, lucrurile vor scârțâi. Vor apărea noi inechități și, ceea ce este cel mai grav, vor fi costuri foarte mari care vor trebui suportate pe viitor. Odată o decizie de pensie dată, conform deciziei Curții Constituționale, nu mai poate fi modificată în jos. Poate fi înghețată, dar nu modificată în jos. În condiții normale, diferențele erau la 500 de lei, iar, în condiții speciale, diferența pentru un punct de pensie, pe vechiul sistem, era de 1800 de lei.
Deci, aceste diferențe mari înseamnă costuri mari. Că nu s-a făcut întâi o recalculare și apoi o creștere a tuturor pensiilor nu a făcut decât ca ecartul să crească de la 350 de lei, cât era inițial prin 2020, la aproape 700 de lei pentru un punct de pensie în condiții normale la ora actuală. Ceea ce, evident, înmulțit cu aproximativ 5 milioane și ceva de pensionari, reprezintă o sumă pe care va trebui să o suportăm din asigurări sociale.
S-a făcut acest lucru cu tendințe, după umila mea părere, populiste, pentru că era așteptată vestita campanie 2024 cu cinci tururi de alegeri, pe de altă parte pentru că era interesul de a avantaja relativ o mare parte din sectorul bugetar. O mare parte din sectorul bugetar va beneficia de această ”premiere”, iar cei care au lucrat în condiții speciale și deosebite, prin modificarea formulei lor de calcul, vor avea pensia înghețată. Vor pierde cei care vor ieși la pensie pe condiții speciale și deosebite după 1 septembrie, dar vor avea pensia înghețată, ceea ce face ca un bugetar care a lucrat în condiții normale să ia aproape aceeași pensie ca unul care a lucrat în condiții speciale, ceea ce nu se justifică, ținând cont și de speranțele de viață, și de condițiile de muncă” a spus Bogdan Hossu, liderul CNS - Cartel Alfa, în interviul acordat lui Mihai Ciobanu, în cadrul emisiunii ”Totul despre bani” de la DCNews și DCBusiness.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu