Nouă lovitură pentru România privind Schengen. Rareș Bogdan: Situația de acum cu Austria e complet diferită

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Europarlamentarul Rareș Bogdan (PNL) a intervenit telefonic la Digi24 unde a vorbit despre faptul că aderarea României la Spațiul Schengen nu va fi votată în ședința Consiliului JAI din luna decembrie a acestui an. 

Potrivit europarlamentarului, aceasta este doar o amânare strategică, problema nefiind la România, ci la Bulgaria care are nevoie ca Olanda să pună pe ordinea de zi a Parlamentului olandez această problemă și să ofere un vot favorabil. Reamintim faptul că în Olanda au avut loc alegeri, iar aceasta încă nu a fost de acord cu aderarea Bulgariei. Deoarece România și Bulgaria sunt la pachet, până se va lămuri situația din Olanda, subiectul va fi amânat. 

De data aceasta este doar o amânare strategică din partea noastră deoarece este vorba de un vot care se dă pentru cele două țări. Întregul demers început a fost început la pachet cu Bulgaria. Bulgaria a avut niște probleme care nu s-au închis cu Olanda, în cele din urmă au închis subiectele.

Controlul pe care l-au avut, controale pe care noi le-am avut cu un an și jumătate în urmă, a mers de data asta foarte bine pe granița de sud a Bulgariei, Olanda nu mai are rezerve, dar are nevoie de un vot de validare în Parlamentul de la Haga. Votul a fost negativ data trecută și e nevoie de un vot care să treacă prin Parlament.

Deci, în momentul ăsta, nu este o amânare generată de situația României. Pot să vă spun că la toate nivelele diplomatice ale statului român se lucrează și situația, în raport cu Austria, este complet diferită față de acum un an.

Auspiciile sunt foarte bune, iar foarte probabil la JAI din martie sau din mai, imediat după rezolvarea problemei relației Olanda-Bulgaria, deci a votului de la Haga, lucrurile să intre în linie dreaptă pentru noi.

Poate să fie și un JAI extraordinar, dar nu știm momentul în care se realizează coaliția de guvernare de la Haga, din Olanda, coaliție care ar urma să pună între prioritățile sale și problema votului pentru Bulgaria.”, a spus Rareș Bogdan. 

2. FOTO: Ager... (rares-bogdan-a-anuntat-planurile-pnl-prc-e2prc-80prc-9dtrebuie-sa-se-pregateasca-pentru-un-super-an-electoral-2024--va-merge-singur-pe-listeprc-e2prc-80prc-9d_67306200.jpg)

Atitudinea Austriei este diferită 

Europarlamentarul a subliniat faptul că atitudinea Austriei este diferită față de anul trecut, că acum discuta cu România, însă nimic nu este sigur deocamdată. 

„Canalele diplomatice sunt redeschise cu Austria și Austria nu are atitudinea din urmă cu un an la adresa României, în schimb, suntem nevoiți, pentru a reîncepe demersuri doar pentru aderarea României, să stăm în acest pachet cu Bulgaria, și de data asta Bulgaria are o problemă.

Problema Bulgariei nu mai e generată de suspiciunile legate de pe granița de sud, granița cu Turcia, ci sunt strict legate de acest vot. Ambii lideri, din ambele partide care formează coaliția de guvernământ, sunt doi lideri pro europeni, la Sofia. Sofia are promisiunea Olandei că va pune pe ordinea de zi a Parlamentului olandez și vor vota pentru că Olanda nu poate trece la un vot fără a fi validată opțiunea lor prin Parlamentul național. 

Drum liber vom aveam când avem decizia.

Canalele diplomatice sunt redeschise și atitudinea Austriei față de extinderea Schengen pentru spațiul România-Bulgaria este diferită. Austria discuta cu România. Și-a redeschis culoarele diplomatice, în rest, vom vedea în ziua votului.", a spus Rareș Bogdan la Digi24. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel