„Noua normalitate”: Nu doar România suferă de caniculă - val de căldură extremă în Europa, SUA și China

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

O mare parte din sudul Europei se confruntă cu un val de căldură extremă și avertismente că în unele locuri ar putea fi atinse maxime fără precedent.

 

Autoritățile italiene au emis alerte roșii pentru 16 orașe, în timp ce un incendiu din insula Canare La Palma a forțat evacuarea a 4.000 de persoane.

Temperatura ar putea ajunge la 47°C în Sardinia, săptămâna aceasta, relatează presa italiană. Cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată în Europa a fost de 48,8°C, în Sicilia, în august 2021, scrie BBC.

China s-a confruntat, de asemenea, cu valori extreme de căldură și a înregistrat provizoriu cea mai ridicată temperatură din istorie, de 52,2 C, în Xinjiang, duminică.

În SUA, o cupolă de căldură deasupra sud-vestului țării a plasat milioane de oameni sub avertismente de căldură extremă, meteorologii spunând că este posibil ca recordurile de temperatură să fie doborâte.

Temperaturile din Valea Morții (California) au atins 53,9 C, duminică - cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată pe Pământ este de 56,7 C.

Vremea extremă rezultată din încălzirea climei „devine, din păcate, noua normalitate”, a avertizat Organizația Meteorologică Mondială.

„Este foarte înfricoșător să vezi schimbările climatice în acțiune”

O expertă în schimbări climatice, de la Universitatea din Reading, spune că i se pare „foarte înfricoșător” să vadă impactul real al crizei climatice, în acest val de căldură actual.

Profesoara Hannah Cloke spune că, estimativ, vara trecută peste 61.000 de oameni au murit din cauza căldurii, iar acum ne confruntăm cu o situație similară. „Această situație va fi mortală”, spune ea.

Valurile de căldură mai lungi și mai periculoase sunt în concordanță cu ceea ce prezic modelele climatice și ea a avertizat despre acest impact încă de acum mai mulți ani de zile.

„Este incredibil de frustrant – nimeni care poate face diferența nu pare să asculte, indiferent cât de tare ai țipa sau cât de mult ai încerca”, spune ea.

Europa se încălzește mai repede decât au prezis multe modele climatice, explică aceasta, adăugând că știința din spatele fenomenului este extrem de complicată.

„Există senzația că totul scăpa de sub control. Avem mult de lucru pentru a stabili exact ce se întâmplă”, spune Prof. Hannah Cloke, de la Reading University.

Simptome de insolație și epuizare

Temperaturile excesiv de calde pot provoca atât epuizare de căldură, cât și insolație. Cele două stări sunt diferite, dar prima este un precursor al celei de a doua. 

Pentru semnele de epuizare termică, iată la ce ar trebui să fiți atenți:

  • Senzație de leșin sau amețeală;
  • Transpirație excesivă;
  • Piele moale;
  • Greață sau vărsături;
  • Crampe musculare.

Pe de altă parte, dacă tu sau cineva din apropiere suferiți de insolație, simptomele sunt:

  • Confuzie;
  • Lipsa transpirației;
  • Temperatura corpului peste 40C, cu pielea fierbinte și uscată;
  • Greață sau vărsături;
  • Pierderea cunoștinței sau convulsii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel