Varianta "verde" a celebrei Barbie are chipul celei mai cunoscute ecologiste din lume, Jane Goodall (88 de ani), şi a fost creată din plastic reciclat.
Publicitate
Cercetătoarea britanică Jane Goodall, antropolog de succes și una dintre cele mai mari ecologiste ale lumii, a fost omagiată cu o păpuşă Barbie care-i seamănă leit, confecționată din 90% plastic reciclat. Femeia a declarat că i-a fost îndeplinit un vis mai vechi și că își dorește să inspire generaţiile următoare cu această jucărie sustenabilă. scrie CNN. Goodall și-a dorit mereu o păpușă Barbie care să semene cu ea: „Mi-am dorit să existe o păpuşă care să semene cu mine chiar înainte să apară această idee. Am văzut fetiţe care se jucau cu păpuşi Barbie şi, bineînţeles că, la început, erau toate foarte feminine şi m-am gândit că fetiţele au nevoie de mai multe opţiuni”, a declarat Goodall, pentru agenția de presă Reuters. Ea şi-a început cercetarea în estul Africii în anii 1960, observând cum cimpanzeii îşi confecţionează unelte, vânează, consumă carne şi îşi arată compasiunea, printre alte abilităţi.
Noul model a fost lansat oficial pe 14 iulie, cu ocazia Zilei Mondiale a Cimpanzeului, de aceea Barbie are în noul set de prezentare și un astfel de animal de jucărie, creat tot din plastic reciclat. Astfel, compania Matell dorește să aducă un omagiu pentru studiile revoluţionare realizate de Jane Goodall despre cimpanzei, precum şi pentru eforturile ei din domeniul conservării mediului. Nu se cunoaşte data lansării din România, dar păpuşa poate fi achiziţionată online, la preţul de 35 de dolari. Îmbrăcată într-o uniformă kaki, cu pantaloni scurţi și cămașă, şi ţinând în mână o agendă, noua Barbie poartă și un binoclu la gât. Lângă ea se află David Greybeard, o replică a primului cimpanzeu care s-a împrietenit cu cercetătoarea în timpul studiului realizat în Gombe National Park, pe teritoriul de astăzi al Tanzaniei, în estul Africii.
Goodall a dezvăluit că și-a oferit contribuția cu privire la detaliile mai fine ale păpușii și speră că va încuraja fetele să gândească dincolo de normele de gen. Prin această nouă păpușă Barbie reciclată, spune Goodall, mesajul despre schimbările climatice „va merge mult mai departe”. Noua păpușă reflectă eforturile mărcii „de a obține materiale plastice 100% reciclate, reciclabile sau pe bază de bio în toate produsele și ambalajele până în 2030”. Cercetătoarea britanică este cea mai recentă femeie care a fost premiată de Matell, ca parte a seriei „Femei care inspiră”. Colecția mai cuprinde și alte păpuși dedicate unor personalități, precum Ida B. Wells, Dr. Maya Angelou, Helen Keller și Eleanor Roosevelt.
Barbie este o marcă a companiei americane de jucării Mattel, lansată în martie 1959, de către americanca Ruth Handler. Ea a produs vâlvă în lumea jucăriilor, tocmai pentru că are un stil personal şi o garderobă aparte. Au fost vândute peste un miliard de păpuși Barbie în 140 de țări. Barbie a fost un pion important în lumea păpușilor mai bine de 50 de ani, devenind în același timp ținta numeroaselor controverse și procese în justiție, dar și a parodiilor ce vizau atât păpușa cât și "stilul său de viață."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu