Dând "scroll" pe rețelele sociale într-o dimineață, am găsit o nouă "schemă": prima oară avertisment, apoi "poliția comunitară" îți ridică mașina.
Este vorba de un așa-numit "scam" al unor oameni care pretind a acționa în numele Poliției "Comunitare" Sector 5 și care "avertizează" oamenii care parchează neregulamentar (sau nu) că se vor lua măsuri.
În comentariile postării se precizează și că "sunt grupări și urmăresc mașinile cât de des parchează în X loc, în special în parcările magazinelor și le lasă în geam ceea ce ai primit tu, data viitoare o să-ți lase în geam o amendă și chipurile o poți plăti online, ei îți lasă toate detaliile despre cum să faci tranzacția" (astfel, am avea posibile alte infracțiuni, respectiv înșelăciune și fals în înscrisuri).
DC News a cerut un punct de vedere Direcției Generale de Poliție Locală.
Extrem de prompt, reprezentanții Poliției ne-au răspuns că:
— somația la care se face referire în petiție nu aparține Direcției Generale de Poliție Locală Sector 5 (respectiv, nu este un act oficial al unei autorități publice);
— actele normative enumerate în somație, în realitate nu există (adică nu există în materialitatea lor — nu au fost adoptate vreodată);
— denumirea de "poliție comunitară" nu mai este de actualitate începând cu data de 01.01.2010, din momentul în care polițiile comunitare de la nivelul întregii țări au fost transformate în poliții locale, cu sau fără personalitate juridică;
— datele enumerate în antet, precum: adresa, telefon, fax, email nu sunt asociate / nu aparțin Direcției Generale de Poliție Locală Sector 5;
— recomandăm persoanelor care se consideră vătămate să sesizeze secția de poliție competentă teritorial, întrucât folosirea fără drept a unei calități oficiale care implică exercițiul autorității de stat se pedepsește conform art. 258 din Codul penal.
***
Extras din Codul penal:
Articolul 258. Uzurparea de calități oficiale
(1) Folosirea fără drept a unei calități oficiale care implică exercițiul autorității de stat, însoțită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează fapta funcționarului public care continuă să exercite o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) au fost săvârșite de o persoană care poartă, fără drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autorități publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News