Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat formarea unui comitet interministerial, inclusiv cu profesori universitari, care va stabili o nouă schemă de compensare a facturilor la energie pentru consumatorii vulnerabili până la sfârșitul anului. Noua schemă va intra în vigoare după expirarea actualei scheme în martie 2025 și ar putea deveni o obligație de serviciu public. Se vor lua în calcul criterii precum veniturile gospodăriei și numărul membrilor familiei. Burduja a sugerat că plafonarea prețurilor la energie ar putea fi menținută și după martie 2025.
Sebastian Burduja a anunțat că un comitet interministerial, din care vor face parte profesori universitari de drept și specialiști în energie, va fi responsabil de elaborarea unei noi scheme de compensare a facturilor la energie, destinată consumatorilor vulnerabili. Scopul este ca toate criteriile să fie stabilite până la finele acestui an, înainte de expirarea actualei scheme de plafonare-compensare, prevăzută pentru finalul lunii martie 2025.
În cadrul unui interviu acordat pentru ziarulunirea.ro, Burduja a explicat că se vor consulta cadre universitare înainte de a defini noua schemă de ajutor, care va oferi sprijin persoanelor din categoriile vulnerabile. „Pregătim înființarea unui comitet interministerial compus din specialiști din domeniul energetic și juridic, care să contureze viitorul mecanism de sprijin pentru consumatorii vulnerabili și combaterea sărăciei energetice”, a declarat ministrul.
Acest nou mecanism va intra în vigoare după 1 aprilie 2025, iar autoritățile analizează posibilitatea transformării acestui sistem de compensare într-o obligație de serviciu public, ceea ce s-ar potrivi mai bine cadrului administrativ din România.
Sebastian Burduja a asigurat că protecția consumatorilor vulnerabili va rămâne o prioritate și după aprilie 2025. „Vom respecta garanțiile constituționale privind statul social, asigurarea unui nivel decent de trai și respectarea demnității umane”, a afirmat ministrul, subliniind că furnizarea energiei electrice și termice pentru gospodăriile vulnerabile ar putea deveni o obligație de serviciu public.
În definirea noilor criterii de eligibilitate, Burduja a precizat că veniturile gospodăriilor, numărul membrilor familiei și utilizarea aparatelor medicale vor fi factori importanți de luat în calcul. Autoritățile analizează datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), inclusiv veniturile totale ale gospodăriei și cheltuielile cu facturile de energie electrică și gaze naturale. Unul dintre obiectivele principale este ca „nicio gospodărie să nu ajungă sub pragul sărăciei relative după plata facturilor”, a spus Burduja.
De asemenea, ministrul nu exclude posibilitatea de a menține plafonarea prețurilor la energie și după 31 martie 2025, având în vedere disfuncționalitățile pieței europene de energie. „Nu excludem scenariul în care menținem plafonarea și după această dată”, a declarat Burduja, subliniind că prețurile facturate nu ar trebui să depășească actualul plafon de 1,3 lei/kWh, conform estimărilor actuale.
Ministerul Energiei își propune să finalizeze detaliile acestei noi scheme de sprijin până la sfârșitul anului 2024, asigurând că consumatorii vulnerabili vor fi protejați în continuare de creșterea prețurilor la energie. Prin colaborarea cu experți din domeniul juridic și energetic, autoritățile urmăresc să implementeze un sistem de compensare eficient, care să garanteze un nivel de trai decent pentru toți cetățenii afectați de sărăcia energetică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu