Noua stagiune la Teatrul Masca: „Aici se visează la schimbare”

Sursa foto: Teatrul Masca
Sursa foto: Teatrul Masca

Teatrul Masca lansează șase premiere, un mini-festival de cartier, un formular DESCHIS pentru colaborări cu artiști, artiste, asociații și entități independente, proiecții de film în aer liber, și un nou sezon de dezbateri pe bune „La Liber”, moderat de Corina Șuteu – totul sub sloganul „Aici se visează la schimbare”.

Totodată, Teatrul Masca își continuă intenția de a colabora, în fiecare an, cu un artist vizual diferit pentru a contura identitatea vizuală a stagiunii. Anul trecut a purtatsemnătura lui SeReBe, care a deschis această tradiție. În această stagiune, ne bucurăm să lucrăm cu George Roșu.

Aici se visează la schimbare

Noua stagiune este o invitație deschisă către spectatori și artiști spre o dezbatere teatrală care contestă și re-imaginează conceptele tradiționale de erou și antierou, explorând multiple perspective în context contemporan. Ce înseamnă cu adevărat să fii erou într-o societate în care relativismul moral diluează granițele dintre bine și rău? Este eroismul o simplificare a complexității umane, care aparține unor vremuri apuse? Mai prețuim curajul, demnitatea, adevărul?

Spectacolele create de-a lungul acestei stagiuni vor oferi o platformă pentru subiecte complexe, relevante pentru provocările etice și morale, individuale și colective, ale lumii de azi. Sunt de interes nu doar gesturile grandioase, ci și micile acte de curaj și trădare care modelează realitatea noastră cotidiană. Astfel, spectatorii sunt încurajați să participe la o reflecție critică asupra modului în care visurile individuale și colective pot contribui la construirea unei lumi ce se dorește a fi schimbată.

„Vă invităm să vă alăturați acestei explorări artistice neconvenționale, să participați la întâlniri ideatice și estetice provocatoare, și să găsiți posibile răspunsuri în complexitatea și nuanțele fiecărui spectacol. Împreună, vom naviga printre visuri și realități, căutând să înțelegem cum contribuim, fiecare dintre noi, la construcția lumii înconjurătoare.

Viitorul aparține celor care speră. Viitorul aparține celor care au curajul să viseze. Sau dimpotrivă, idealismul e o formă de inadaptare? Rămâne să dezbatem împreună la Teatrul Masca.” (Catinca Drăgănescu, manager interimar Teatrul Masca)

#teatrudeschis la mediul independent

În stagiunea anterioară, Teatrul Masca a inițiat numeroase parteneriate și co-producții cu artiști și artiste independente, punând la dispoziție spațiul, echipa tehnică și, după caz, co-finanțând proiecte. În același spirit, inițiem Deschis, prima platformă de colaborare pe termen mediu și lung a unui teatru de stat cu cei din mediulartistic independent din România.  Deschis reafirmă intenția Teatrului Masca de a deveni un susținător de cursă lungă al artiștilor și producătorilor independenți, o pepinieră de inovație, inventivitate și nonconformism – sub umbrela și stabilitatea unei instituții de stat.

Astfel, formularul prezent pe site-ul masca.ro stă la dispoziția artiștilor și/ sau producătorilor independenți care își doresc să propună proiecte în vederea colaborării cu Masca. Deschisintenționează să devină o platformă de susținere și coproducție bazată pe parteneriat public-privat și să cristalizeze în jurul său o comunitate de artiști interdisciplinari interesată de ecologie, activări comunitare, demersuri participative, formule artistice alternative, teatru în spații neconvenționale și teme de actualitate.

Premiere pe 2024

În lumina acestor colaborări, Teatrul Masca numără șase premiere în prima parte a stagiunii, dintre care două sunt producții proprii: INCENDIAR. Un dușman al poporului în regia Ilincăi Radulian (regizoare de origine română, recunoscută în spațiul britanic) și Jurnal de România, un demers documentar de Carmen Lidia Vidu. 

INCENDIAR. Un dușman al poporului

Premieră: 28 și 29 septembrie, 19:00 @ Sala de consiliu a Teatrului Masca

Adaptare după Henrik Ibsen de Catinca Drăgănescu&Ilinca Radulian

Distribuție: Sorin Dinculescu, Anamaria Pâslaru, Voicu Aanitei, Mara Căruțașu, Cristina Drăghici, Vladimir Purdel

pe spatele fotografiei colț, stânga jos, stă tot ce nu pot uita despre mama

Premieră: 5 și 6 octombrie, 19:00 @ Sala Mare

Text: Alexandru Ivănoiu

Regie: Alin Uberti

Scenografie și Video Design: Cosmin Stancu

Distribuție: Maria Moroșan, Vlad Pânzaru, Bogdan Iancu

Co-producător: Asociația IOTA

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

(De)conectat

Premieră: 12 și 13 octombrie, 19:00 @ Sala Mare

Scenariu și regie: Ozana Nicolau

Scenografie și video: Miruna Croitoru

Mișcare scenică: Silvia Călin

Univers sonor: Diana Miron

Lightdesing: Andrei Ignat

Cu: Mădălina Brândușe, Dragoș Stoica, Iulia Verdeș, Alex Călin

Co-producător: Asociația ArtRevolution

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Moartea și viața lui Bulă (+18)

Premieră: 8 noiembrie, 19:00 @ Sala Mare

Text: Alexandru Ivănoiu

Regie: Alin Uberti

Scenografie: Cosmin Stancu

Coregrafie și Mișcare Scenică: Vlad Furtună

Pregătire Muzicală: Corina Sîrghi

Montaj Video: Diana Török

Distribuție: Vlad Pânzaru, Maria Moroșan, Bogdan Iancu, Tiberius Zavelea

Co-producător: Asociația IOTA

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Jurnal de România

un proiect documentar de Carmen Lidia Vidu

Premieră: 14 și 15 decembrie, 19:00 @ Sala Mare

La Liber 2.0

Dezbaterile pe bune în comunitate La Liber revin în programul Teatrului Masca. Moderatoarea din această stagiune este Corina Șuteu, consultantă culturală, expertă în politici culturale, critic de teatru și manager cultural.

În acest sezon, accentul cade pe dinamici culturale și interacțiunea dintre cultură, educație și mediu, complementar proiectului de design participativ, HELIX pentru Masca, pe care l-am inițiat în această vară. Astfel, La Liber 2.0 va include o secțiune de forumuri de dezbatere dedicate: unul, actorilor tineri care au absolvit recent facultatea și care își caută drumul carierei, cu tot mai mare dificultate, iar altul dedicat universităților de artă și adaptării programelor acestora la realitatea de azi a vocațiilor artistice.

Mini-festival de cartier: HELIX pentru Masca

Unul dintre evenimentele care deschide oficial stagiunea 2024-2025 este mini-festivalul HELIX pentru Masca, ultima etapă a proiectului de design participativ care a inclus atelierede peisagistică (seră & grădină), artă stradală, și reconversia și reciclarea decorurilor casate – pentru comunitate. Timp de 3 zile, între 20 și 22 septembrie, Teatrul Masca își deschide grădina pentru un mini-showcase de activități comunitare despre responsabilitate pentru artă și natură, în care sunt prezentate rezultatele atelierelor.

Programul conține: dezvelirea lucrării murale semnate de artistul multidisciplinar LUX pe clădirea teatrului, (re)descoperirea spațiilor verzi din exteriorul teatrului, din teatru și de pe acoperișul teatrului, trei spectacole de teatru (unul din repertoriul Masca, două comunitare), o proiecție de film, un program de silent disco, și multe alte activități practice și artistice.

Intrarea costă o plantă adusă de acasă (sau pământ, jardiniere, răsaduri), de care participanții se pot bucura în continuare atunci când vizitează teatrul, și pe care o pot îngriji inclusiv de la teatru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel