Sorin Bocancea, profesor universitar doctor la Universitatea „Petre Andrei“ din Iași, a subliniat o altă tehnică populistă, folosită de noua stângă din România, care pretinde a fi de dreapta.
„Să vii să susții împotriva unei majorități ideea unei minorități, nu este în regulă. Adică, tu pui o majoritate să suporte mofturile unei minorități! Până la urmă, în democrație, toți trebuie să aibă același drept de a-și susține drepturile. Nici tirania majorității, de care vorbea John Stuart Mill, dar nici tirania minorității! Or, noua stângă vine cu o tiranie a minorității!“, a spus Sorin Bocancea.
„Noua stângă care pretinde că e anti-stânga! Asta mă deranjează cel mai mult! Adică, pretinde că e de dreapta pentru că la stânga e perceput PSD-ul...“, a punctat Val Vâlcu.
„Este tot o tehnică populistă, o tehnică de auto-extragere! Au vrut să exploateze faptul că oamenii sunt dezamăgiți, și de stânga, și de dreapta clasică...atunci, hai să ciupim și de la stângă, și de la dreapta procente!“, a spus Sorin Bocancea.
„Pe de aceeași parte, se auto-limitează. Parcă își dau singuri cu tesla peste degete. Mă gândeam la metafora: o muscă într-un borcan. Are capacul pus, nu vine nimeni să o dea de acolo afară, dar nici tu nu poți depăși carcasa, sticla și capacul. Deci, ei își securizează un 5-10%, în care nici nu intră nimeni, dar nici ei nu pot părăsi acel 5-10%. Și când e o criză mondială de energie, când ai probleme, să vii să blochezi hidrocentralele...m-am tot gândit ce îi motivează?! Iată, populismul promite soluții acum! Păi, ce promiți? Că strici două hidrocentrale și lași pe om fără curent electric! Care e ideea?“, a spus Val Vâlcu.
„O să se întrebe, la un moment dat, ce caută ei în viața lor pentru că nu au soluții! Repet, nici ideologic nu sunt coerenți, măcar de ochii lumii să vină cu o coerență ideologică. Or, când vii cu mesaje contradictorii, la ce să te aștepți?! Numai la chestiunea anti-sistem? Păi, nu mai poți să vii cu discurs anti-sistem când tu ești deja în sistem de atâta timp.“, a spus Sorin Bocancea.
„I-au dat afară!“, a replicat Val Vâlcu.
„Au și ieșit de la guvernare pentru că nu au fost în stare să negocieze...“, a spus Sorin Bocancea.
„Ei zic că i-au dat afară de la guvernare când făceau reforma...“, a declarat Val Vâlcu.
„Dacă negociau, nu îi dădeau afară! Nu au știut să negocieze, nu mergi cu țâfne! Scopul unui partid este să ajungă la guvernare și să își păstreze puterea cât mai mult! Or, când mergi cu mofturi și cu țâfne ești eliminat, în secunda doi ești lăsat în off-said!“, a arătat Sorin Bocancea.
„Ei spun că au rămas verticali, că nu s-au îndoit, că nu au căzut la pace cu ăștia răi...“, a menționat Val Vâlcu.
„Da, vertical, dar pe afară. Scopul trebuie să fie înăuntru, la putere, nu pe afară! Cel mai simplu este să faci opoziție, tot timpul găsești ceva de criticat! Este mai greu să fii la guvernare și să gestionezi propriile decizii. Or, să îți propui tot timpul, ca partid, să fii în opoziție înseamnă că nu ai înțeles ce înseamnă politica.“, a mai punctat, la DC News, Sorin Bocancea.
VIDEO
Sorin Bocancea, profesor universitar doctor la Universitatea „Petre Andrei“ din Iași, a vorbit despre modurile prin care populiștii pot fi identificați, în cadrul unui interviu oferit de Val Vâlcu, pentru DC News.
„Procedura este dușmanul populismului. Exact asta trebuie să înțeleagă toți oamenii care pot fi tentați, din cauza supărărilor temporare, să meargă pe mâna populismului. Populismul refuză procedura și merge pe retorica „nu, eu vreau soluția aici, acum, cu mână forte.” Cum spunea Dan Diaconescu- „îi dăm afară acum, dăm bani tuturor, dăm 12.000 de euro fiecăruia, luăm din avuția națională, o împărțim tuturor”- era un festin și mulți l-au crezut. De ce? Pentru că sistemul i-a uitat pe cei care l-au crezut pe „domnul” Dan.
Apoi politicienii s-au trezit și au întrebat „de unde au apărut ăștia?”. Păi au apărut în timp ce voi stăteați la putere, guvernați și vă băteați pe lucruri total neinteresante pentru marea masă. În felul acesta apare câte un partid populist, dar populismul este exact ca minciuna, pentru că are picioare scurte. Populismul nu este un proiect pe termen lung, drept dovadă partidul lui Dan Diaconescu, care s-a dizolvat imediat pentru că, de regulă, populismul apare ca o mișcare anti-sistem, dar când ajunge în sistemul politic își dă cu stângul în dreptul. Ei devin oamenii politici, iar oamenii le pot spune „de ce nu faceți ce ați promis?”. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News