Noua Zeelandă a pus gând rău iepurilor: Vrea să-i extermine cu un virus

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Înmulțirea iepurilor sălbatici a înregistrat un adevărat boom în regiunea Otago, Noua Zeelendă, până în punctul în care un purtător de cuvânt al consiliului regional a vorbit de proporțiile unei ”ciume”. 

Iepurii au fost introduși în Noua Zeelandă în anii 1800, invadând în special regiunea Central Otago, amenințând semnificativ atât biodiversitatea, cât și agricultura. De aici și tradiția Marii Vânătoare de Iepurași de Paște (Marea vânătoare de iepurași de Paște). 12.000  de iepuri au fost uciși în toată țara anul trecut.

Calculul daunelor

Din cauza pericolelor de incendiu și a problemelor de sănătate și siguranță, vânătoarea de Paște din 2023 a fost anulată, cu jubilarea acestor animale, care între timp continuă să se înmulțească.

”Densități de până la 16 iepuri pe kilometru pătrat au fost înregistrate în unele locații în timpul monitorizării nocturne a consiliului regional Otago”, a spus consiliul local într-un comunicat. ”Iepurii afectează pășunile și culturile: 10 iepuri mănâncă echivalentul a ceea ce are nevoie o oaie”.  Costurile au fost calculate de Ministerul Industriei la peste 28 de milioane de euro doar pentru daune aduse culturilor, scrie Agrifood.

Exterminare: Virus importat

Neavând posibilitatea organizării de vânătoare, consiliul Otago a luat în considerare o altă opțiune: virusul bolii hemoragice a iepurilor (RHDV). În 1997, o tulpină a virusului a fost importată pentru prima dată ilegal în Noua Zeelandă, distrugând populația de iepuri. 

La începutul lui 2018 a fost importată o altă tulpină coreeană, de data aceasta în mod legal. De-a lungul timpului, iepurii s-au adaptat la virus, devenind din ce în ce mai imuni. Consilierii Otago încearcă să convingă guvernul național de fezabilitatea scoaterii RHDV din lista elementelor interzise pentru biosecuritate pentru a putea fi reintrodus legal în teritoriu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel