Noua Zeelandă introduce o taxă mai mare pentru turiști. Reacții și controverse

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Noua Zeelandă a anunțat o creștere semnificativă a taxei de intrare în țară pentru turiștii străini, măsură care a atras atenția și îngrijorarea unor voci din industria turismului, care se tem că acest lucru ar putea descuraja vizitatorii.

Începând cu 1 octombrie, costul taxei de conservare și turism internațional pentru vizitatori (International Visitor Conservation and Tourism Levy) va crește de aproape trei ori, ajungând la 100 de dolari neozeelandezi (aproximativ 47,20 lire sterline), față de 35 de dolari neozeelandezi (aproximativ 16,52 lire sterline), cât este în prezent.

Guvernul din Noua Zeelandă a justificat această măsură prin necesitatea de a susține creșterea economică și de a asigura contribuția vizitatorilor la serviciile publice și la experiențele de înaltă calitate pe care le oferă țara, relatează BBC.

Noua Zeelandă, renumită pentru cultura Māori

Cu toate acestea, asociația independentă Tourism Industry Aotearoa, ce reprezintă sectorul turistic din Noua Zeelandă, avertizează că această majorare a taxei va constitui un obstacol semnificativ pentru turiști, făcând astfel și mai costisitor un sejur în această destinație.

Noua Zeelandă este renumită pentru cultura sa Māori și peisajele sale, incluzând ghețari, munți, vulcani și lacuri. Cu toate acestea, poziționarea geografică izolată în Pacificul de Sud și prețurile ridicate ale biletelor de avion au fost deja factori care au limitat numărul de turiști.

„Redresarea turismului din Noua Zeelandă este în urma restului lumii, iar această măsură va afecta și mai mult competitivitatea noastră la nivel global”, a declarat Rebecca Ingram, directorul executiv al asociației.

Noua Zeelandă a introdus pentru prima dată această taxă în 2019, pe fondul impactului pe care numărul mare de turiști îl avea asupra infrastructurii, mediului și comunităților locale. În timpul pandemiei de coronavirus, granițele țării au fost închise timp de doi ani și jumătate, iar vizitatorii străini au fost readmiși abia în august 2022.

De atunci, țara s-a confruntat cu dificultăți în a reveni la nivelurile de vizitatori dinaintea pandemiei, cu doar trei milioane de turiști internaționali în 2023, adică aproximativ trei sferturi din numărul de vizitatori de dinainte de pandemie.

2. Sursa: Pex... (noua-zeelanda2_95045200.jpg)

Sursa: Pexels

Ministrul Turismului spune că noua taxă nu ar trebui să descurajeze turiștii

Ministrul Turismului, Matt Doocey, a susținut că noul cost al taxei nu ar trebui să descurajeze semnificativ turiștii, argumentând că cei 100 de dolari neozeelandezi reprezintă mai puțin de 3% din cheltuielile medii ale unui turist în țară. De asemenea, Matt Doocey a subliniat că Noua Zeelandă rămâne competitivă în comparație cu alte destinații precum Australia și Marea Britanie și că este încrezător că țara va continua să fie percepută ca o destinație atractivă.

Este important de menționat că această taxă nu se aplică vizitatorilor din Australia și Pacific, care constituie o mare parte din turiștii care vizitează Noua Zeelandă, alături de cei din Statele Unite, China și Fiji.

Pe lângă creșterea taxei de turism, unii vizitatori vor trebui să plătească și taxe mai mari pentru viză, începând tot cu 1 octombrie.

Noua Zeelandă nu este singura destinație care impune taxe pentru turiști. Țări precum Indonezia, Spania, Franța, Austria, Croația, Costa Rica, Islanda și Italia percep de asemenea taxe similare, care sunt de obicei incluse în costurile cazării, vizei sau biletelor de avion.

Un alt exemplu este Veneția, care, începând cu luna aprilie, a introdus o taxă de 5 euro pentru turiștii care vizitează orașul în zilele de vârf, în încercarea de a combate efectele turismului excesiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel