Noua Zeelandă testează o aplicație care detectează coronavirusul înainte de apariția simptomelor

Noua Zeelandă testează o aplicație care detectează coronavirusul înainte de apariția simptomelor / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Noua Zeelandă testează o aplicație care detectează coronavirusul înainte de apariția simptomelor / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Autoritățile frontaliere din Noua Zeelandă testează o aplicație care are capacitatea să depisteze coronavirusul înainte de apariția simptomelor.

Lucrătorii frontalieri din Noua Zeelandă au început joi să testeze o aplicaţie concepută pentru a detecta coronavirusul înainte ca utilizatorul acesteia să prezinte simptome, informează AFP joi. Aplicaţia, numită elarm, se conectează la ceasuri inteligente sau dispozitive mobile care evaluează activitatea sportivă şi se bazează pe inteligenţa artificială pentru a analiza variabile precum ritmul cardiac şi temperatura corporală, astfel încât să poată detecta semnele precursoare de COVID-19.

Potrivit dezvoltatorului Datamine, cu sediul în Noua Zeelandă, aplicaţia poate detecta virusul cu o precizie de 90% cu până la trei zile înainte de apariţia simptomelor, precum tuse, dificultăţi de respiraţie şi oboseală.

Eficacitatea aplicației ar putea preveni răspândirea virusului

Ministerul Sănătăţii a declarat că acest sistem va permite avertizarea timpurie a lucrătorilor frontalieri care sunt cei mai expuşi la coronavirus. Noua Zeelandă nu înregistrează în prezent aproape niciun caz local, singurele persoane care au avut rezultate pozitive pentru COVID-19 fiind călătorii care au sosit din străinătate.

"Dacă aplicaţia 'elarm' corespunde aşteptărilor, ar putea permite prevenirea rapidă a personalului nostru", a declarat Shayne Hunter, director adjunct în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Aceasta înseamnă că pot fi luate măsuri adecvate, cum ar fi plasarea în izolare şi testarea pentru COVID-19', a adăugat Hunter.

Doar 26 de neo-zeelandezi au murit de coronavirus



Noua Zeelandă a reuşit în mare măsură să limiteze răspândirea pandemiei de coronavirus, cu doar 26 de decese asociate COVID-19 la cinci milioane de locuitori. Rarele cazuri locale au fost în general asociate persoanelor care lucrează la frontieră şi care s-au aflat în preajma călătorilor care însă la întoarcerea din străinătate au fost plasaţi în carantină. Hunter a precizat că aproximativ 500 de lucrători frontalieri vor participa, timp de o lună, la testarea acestei aplicaţii.

Această tehnologie utilizează inteligenţa artificială pentru a stabili, pentru fiecare utilizator, un punct de referinţă în ceea ce priveşte starea de sănătate a acestuia şi pentru a emite alerte în cazul unor modificări fiziologice asociate COVID-19.

Aplicaţia elarm este deja disponibilă pentru persoane fizice în baza unui abonament lunar şi pentru unele companii care au pus-o la dispoziţia angajaţilor lor, cum este cazul gigantului minier american Newcrest. Testul lansat în Noua Zeelandă pare să fie primul de acest tip condus de un minister şi la care iau parte lucrători de la frontieră.

Deşi acest tip de tehnologie este disponibil consumatorilor din alte state, Ministerul Sănătăţii nu cunoaşte o altă ţară care l-ar testa pe personalul său frontalier, a declarat o purtătoare de cuvânt pentru AFP, precizează Agerpres.

VEZI ȘI   -  Aplicație pentru depistarea coronavirusului. Rată de succes de 95%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel