Noul calendar al alegerilor, "o soluție ingenioasă". Bogdan Chirieac: Pot să apară tot felul de surprize!

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre noul calendar al alegerilor, stabilit de Coaliția de guvernare.

Coaliția de guvernare a decis ieri că alegerile prezidențiale se vor desfășura astfel: primul tur în data de 24 noiembrie, al doilea tur în data de 8 decembrie. Scrutinul pentru parlamentare va fi pe 1 Decembrie. Guvernul a adoptat deja HG privind noul calendar al alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.

Întrebat cum vede această soluție găsită de liderii PNL și PSD de a-i scoate pe români la vot trei duminici la rând, una dintre ele fiind chiar 1 Decembrie - Ziua Națională a României, Bogdan Chirieac a spus: "Este soluția ingenioasă prin care candidații propuși de cele două partide au prima șansă să intre în turul al doilea fiindcă dacă nu vor intra pe 24 noiembrie în turul al doilea de pe 8 decembrie, partidul va avea un scor minim la alegerile parlamentare de pe 1 decembrie, deci din acest punct de vedere, organizarea acestui calendar îi favorizează. Partidele sunt obligate să tragă pentru candidații lor, deci dizidențele care se manifestă mai ales în PNL nu au sorți de izbândă, ceea ce înseamnă că în acest moment candidații celor două partide sunt în pole position pentru a intra în turul doi. Sigur, pot să apară tot felul de surprize, dar organizarea acestui calendar le dă prima șansă lor, celor de la PSD și PNL, deoarece au partidele cele mai puternice".

Scenariul în care PSD merge la prezidențiale cu Geoană

Întrebat ce s-ar putea întâmpla dacă PSD va decide să meargă la prezidențiale cu Mircea Geoană drept candidat, nu cu Marcel Ciolacu, analistul politic a explicat: "Mircea Geoană este practic favoritul acestei campanii prezidențiale dacă se va întâmpla acest lucru. Dacă Mircea Geoană va fi nominalizat de PSD, ceea ce e puțin probabil, Mircea Geoană va fi favoritul acestei campanii de la un capăt la altul, cel puțin acum. Nu uitați însă că în campanie apar tot felul de lucruri. Amintiți-vă de cei care își puseseră speranța în profesorul Cîrstoiu. După începerea campaniei s-a văzut că domnia sa era departe de orice și s-a făcut schimbarea pe care o știm cu toții, deci campania este foarte importantă".

Diferențele din sondaje

Totodată, Bogdan Chirieac a vorbit și despre sondajele care arată rezultate destul de diferite atunci când vorbim despre șansele candidaților la prezidențiale.

"Rezultatele sunt în funcție de casa de sondare, am văzut asta la alegerile locale când rezultatele au fost mirobolante, diverse case de sondaj, uneori aceeași casă de sondaj, de la o săptămână la alta... De asta prefer să mergem pe logică. Ești susținut de un partid politic puternic, ai prima șansă să intri în turul doi. În turul doi nu mai e partidul atât de important, este personalitatea foarte importantă, acolo nu se mai votează cu partidul. Este ca la primărie, la primărie nu neapărat partidul te face primar, ci personalitatea.

Toate sondajele îl dau pe Mircea Geoană sus din punct de vedere al încrederii, al intenției de vot. Nicolae Ciucă în general este defavorizat în aceste sondaje. Cu acest calendar al alegerilor, PNL-ul, care are sau n-are încredere în Nicolae Ciucă, va fi obligat să forțeze pentru ca Ciucă să intre în turul doi. Vă dați seama, dacă Ciucă nu intră în turul doi pe 8 decembrie, ce rezultate ar lua partidul PNL pe 1 decembrie, cu o săptămână înainte? Deci, dacă pierzi turul întâi, partidul va avea mari dificultăți pentru a obține un rezultat bun pe 1 decembrie, deci practic partidul e forțat să treacă de de turul 1 la prezidențiale", a spus Bogdan Chirieac.

Profilul viitorului președinte al României

Cât despre profilul viitorului președinte al României, Bogdan Chirieac a spus că va fi "președintele reformator".

"Actualul stat este total nefuncțional, este putred până în măduvă, dacă nu faci reformele necesare nu mai progresăm, vom regresa, deci este absolut necesar un alt stat, ca să spunem așa, schimbat din temelie la justiție, la administrație, la sănătate, la educație. Nu se mai poate ca statul să asuprească cetățenii. Cea mai mare vulnerabilitate a românilor în acest moment este chiar statul român", a mai adăugat Bogdan Chirieac.

"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel