Actul normativ privind noul Cod al insolvenței a fost publicat în Monitorul Oficial în ultima versiune apărută pe site-ul Ministerului Justiției, care cuprindea și articolul privind mass-media. Acesta va intra în vigoare pe 23 octombrie.
Președintele Consiliului Național al Audiovizualului, Laura Georgescu, spune că articolul apărut în ultima versiune a noului Cod al Insolvenței, potrivit căruia instituțiile mass-media aflate în insolvență își pierd licența de emisie, nu se aplică și postului Tv Realitatea, pentru că are un plan de reorganizare aprobat.
Jurnaliștii Realitatea Tv îl acuză pe premierul Ponta că dorește să închidă televiziunea la care aceștia lucrează printr-un articol adăugat în ultimul moment la noul Cod al insolvenței. Acesta arată că instituțiile-mass media aflate în insolvență se suspendă până la data confirmării planului de reorganizare.
”Dacă acest articol era în vigoare în ianuarie 2013, OTV nu pierdea licența. În 28 martie 2012, când OTV a intrat în procedura de insolvență, după ce anunța Consiliul, i se suspenda licența până avea aprobat planul de reorganizare, care îl scutea să mai acumuleze datorii și amenzi. Și în niciun caz nu i se mai retrăgea licența în ianuarie 2013, pentru neplata amenzilor în ultimele șase luni.” (n.r - referire la decizia CNA din 22 ianuarie de a retrage licența OTV pentru că nu plătise amenzile către forul audiovizual. Ocram Televiziune, compania care deținea licența pentru OTV era în insolvență din primăvara 2012)”, a declarat Laura Georgescu pentru HotNews.
”Articolul se aplică exclusiv în cazul celor care nu au plan de reorganizare aprobat. Ca atare, Realitatea e în afara incidenței acestui articol, întrucât are aprobat planul de reorganizare din 12 iunie”, a adăugat ea.
Laura Georgescu a fost întrebată cum poate fi aplicată această prevedere, din moment ce suspendarea licențelor nu există, ca termen, în Legea Audiovizualului. ”Licența este un act administrativ, iar suspendarea aplicării unui act administrativ e general valabilă. Acționează definiția general valabilă a actului administrativ - eu așa interpretez, sunt convingerile mele proprii”.
”Chiar dacă suspendarea nu e definită în Legea Audiovizualului, licența fiind un act administrativ, se suspendă actul administrativ. Stația nu mai emite”, a adăugat ea.
Avantajul acestei prevederi este că ”atunci când anunți că ai cerut procedura de insolvență, articolul nu face decât să reduci perioada la planul de reorganizare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu