Pentru că e weekend și, probabil, cei mai mulți oameni vor merge iar la Carrefour, Cora, Kaufland și alte supermarketuri, trebuie să știți un lucru extrem de important.
Aveți demnitate! În afară de card, când plecați acasă cu destinația rafturilor de mâncare, nu uitați să aveți o atitudine de care să nu vă fie rușine după ce vom trece peste criza noului coronavirus.
Da, lucrurile merg prost în lume, COVID - 19 se răspândește cu o viteză amețitoare, bunicii ne mor, școlile s-au închis, economia stagnează, dar noi cumpărăm cu o rapiditate care arată că avem cardurile doldora de bani. Rafturile goale au demonstrat că în România nu se trăiește rău deloc, iar oamenii ăia care se vaită că nu au bani sunt de negăsit.
Este un lucru normal să ai în casă produse de igienă și alimente, dar problema este cantitatea lor. Nu trebuie să îți faci provizii pentru două-trei luni. Este suficient să cumperi ca și când stai în casă două săptămâni.
Oficial, nu riscăm să rămânem fără mâncare din cauza coronavirusului. Dacă gândim rațional ne amintim că în Italia, deși țara este închisă, au rămas deschise magazinele alimentare și farmaciile.
Ok, Europa nu se află în cea mai bună stare, dar nu suntem în război, deși așa ne comportăm! Ne panicăm, facem prăpăd în magazine și facem stocuri de parcă vine sfârșitul lumii. Dar pe bune, așa ați vrea să vă petreceți sfârșitul lumii? Cu zeci de stocuri de hârtie igienică, conserve și baxuri de apă minerală, fericiți că puteți lua în mormânt ultima pungă de orez găsită pe raft la promoție? Păi dacă murim toți, nu mai are cine să vă îngroape cu punga de orez la cap și va rămâne singură pe raftul din bucătărie.
Revenind. Bunicii noștri de peste 70 de ani, în special cei care sunt grav bolnavi, sunt publicul țintă al COVID - 19. Dacă nu au avut cine să-i ajute, au mers și ei să și facă singuri niște provizii din magazin. Dar aici vine durerea.
Nu s-au înghesuit să fie primii ca tinerii vânjoși și s-au trezit că au rafturile goale fix la produsele pe care și le-ar fi permis. Ei nu au bani de alimente de fițe și s-au îndreptat spre făină, mălai, paste, orez sau hârtie igienică roz. Dar nu prea au mai găsit nimic pentru că forța de muncă a României, desigur... foarte normală la cap, și-a umplut coșurile până la refuz.
Ne pregătim pentru COVID - 19 sau pentru al Treilea Război Mondial? De ce ne comportăm ca și când vrem să fim singurii care au pâine, orez, paste, conserve, săpun și hârtie igienică? Cumpărarea a trei coșuri pline de mâncare nu te face supraviețuitor, dar te face egoist.
De ce năvălim în farmacii vrând să luăm duzine de geluri dezinfectante și spirt, asta în timp ce mărim timpul de așteptare al vârstnicilor care stau la cozi interminabile. Ei nu o fac de plăcere. Nu o fac ca să stea în casă, la autoizolare, și să se frece cu spirt și gel după ce au pus mâna pe clanța de la baie sau au desfăcut o doză de bere. Vorbim de oameni care au nevoie de medicamente și, noi, fițoșii care pare că abia acum descoperit gelul de mâini îi expunem la un risc inutil! Le suflăm în ceafă, nu respectăm limita de discreție și îi ucidem mai repede decât ar face-o natura.
Și oricum, acum serios: dacă ar veni sfârșitul lumii, chiar credeți că așa de simplu va fi? Găsindu-vă cu zece pungi de chipsuri și 14 beri în frigider? Nu, atâta timp cât puteți face cumpărături pe bandă rulantă, Apocalipsa nu e aici.
Probabil după muncă se vor gândi să meargă la supermarket. Mai gândiți-vă o dată: veți ieși la vânătoare de hârtie igienică și conserve într-o țară cu vârstnici care nu mai au măști de protecție, nici gel de mâini, nici solidaritate.
Și data viitoare, când veți pune mâna și pe a doua pungă de orez, gândiți-vă că îi luați șansa de supraviețuire unui vârstnic care, pentru că ați cumpărat mai mult decât vă trebuie, va fi nevoit să încerce și mâine să găsească ceva de mâncare, stând la cozi interminabile, cu respirația posibililor purtători de COVID - 19 în ceafă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News