Isteria cauzată de noul coronavirus i-a împins pe români să ia cu asalt rafturile magazinelor.
Fie că vorbim de dezastre naturale, calamități, cutremure sau pandemii, un astfel de eveniment poate perturba cu ușurință aprovizionarea cu alimente. În aceste condiții, Centers for Disease Control and Prevention, din cadrul Departamentului Sănătății al SUA, oferă câteva sfaturi prețioase de care ar trebui să ținem cont.
În primul rând trebuie achiziționate alimente care expiră după o perioadă lungă de timp și care se gătesc ușor, dar care respectă nevoile sugarilor în cazul familiilor cu bebeluși ori a persoanelor care se află sub o dietă specială. Acestea nu trebuie să fie foarte sărate sau picante, deoarece astfel de produse cresc nevoia de apă, într-un moment în care apa potabilă se regăsește în cantități reduse.
Sursa citată vă sfătuiește să verificați când expiră conservele, întrucât acestea pot fi ținute în casă aproximativ un an. Înlocuiți permanent stocurile înainte de expirarea lor.
Nu lăsați alimentele în locuri călduroase întrucât acestea se vor strica înainte de termenul prevăzut de furnizor. Alimentele trebuie depozitate departe de ulei, benzină, vopsele și trebuie protejate de rozătoare.
Pregătirea alimentelor în caz de dezastru poate fi dificilă din cauza lipsei de energie electrică, gaz sau apă. Trebuie să vă asigurați că aveți la dispoziție ustensile precum cuțite, fucrulițe, farfurii, ustensile pentru deschiderea conservelor, folii de aluminiu rezistente, dar și grătar și cărbune care ar trebui utilizat în afara locuinței.
Pregătirea alimentelor în urma unui dezastru sau a unei urgențe poate fi dificilă datorită deteriorarii locuinței și pierderii de energie electrică, gaz și apă. Dacă aveți la dispoziție următoarele articole vă va ajuta să pregătiți mesele în siguranță:
Depozitați cel puțin 4 litri de apă potabilă pe zi pentru fiecare persoană din familie sau animal de companie. În cazul în care locuiți într-o zonă cu climat calduros sau aveți în familie persoane bolnave sau femei însărcinate, americanii vă sfătuiesc să luați în considerarea depozitarea unei cantități mai mare de apă potabilă.
Pentru curățenie și igienizare e necesar să aveți la îndemână o sticlă cu înălbitor pe bază de clor care trebuie păstrat într-o încăpere unde temperatura medie se menție în jurul valorii de 21 de grade Celsius.
Nu consumați alcool, deoarece acesta deshidratează organismul, ceea ce crește nevoia de apă.
Sursa citată recomandă utilizarea containerelor de depozitare a apei iar recipientul trebuie curățat și igienizat înainte de a fi umplut. Etichetați apa pe care o depozitați și asigurați-vă că o înlocuiți la fiecare șase luni. Totodată, nu depozitați rezervele de apă în zone călduroase sau în spații în care se regăsesc și produse toxice precum benzina sau pesticidele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News