În această dimineată a fost lansată informația bombă conform căreia, Uniunea Europeană pregătește lansarea unei aplicații pentru cetățenii membri ai comunității care să concureze cu Facebook. Bogdan Chirieac consideră că noua platformă ar putea avea succes, în vreme ce conf. dr. Antonie Momoc, specialist în comunicare, spune că totul este o utopie.
În UE ar putea apărea proiecte alternative reţelei de socializare Facebook, finanțată din bugetul Uniunii Europene, conform unei declarații a comisarului pentru economie digitală, Mariya Gabriel.
"De la începutul scandalului legat de Facebook am declarat că utilizarea datelor cu caracter personal în scopuri care nu corespund principiilor şi normelor este inacceptabilă. Continuăm să urmărim evoluţia situaţiei. În afară de aceasta, Comisia Europeană a venit cu o iniţiativă legislativă în acest domeniu", a anunţat eurocomisarul.
Garanția datelor, elementul cheie
Bogdan Chirieac spune că garanția protecției datelor este un aspect foarte important care i-ar putea convinge pe europeni să treacă spre noua platformă.
"Ar putea fi un lucru foarte bun cu această variantă propusă de Uniunea Europeană, dacă se va garanta protecția datelor personale. Mulți ar fi tentați să se mute spre noua rețea. Europenii ar putea fi convinși de argumentul acesta, că datele lor personale vor rămâne în Europa și nu vor fi gestionate de un stat din afara granițelor UE, considerat străin. Dacă germanii și francezii vor face trecerea spre noua platformă, ea va căpăta anvergură, iar astfel ar putea fi convinși și restul europenilor," a spus Bogdan Chirieac pentru DCNews.
Antonie Momoc: Rețeaua europeană, o utopie
Pe de altă parte, contactat de DCNews, conferențiar dr. Antonie Momoc, specialist în comunicare, spune că noua rețea nu este altceva decât o utopie.
"Este o utopie. Se vor ridica politiceni care vor denunța folosirea banilor contribuabilor din Uniunea Europeană pentru un serviciu care nu se știe dacă va fi utilizat. Vor fi necesare investiții semnificative, dar nu neapărat aici ar fi problema, ci faptul că UE nu poate obliga cetățenii europeni să renunțe la Facebook și să înceapă să folosească noua aplicație europeană. Există competiție, există concurență, iar două miiarde de oameni au deja cont pe facebook. Nimeni nu poate garanta că ei se vor muta pe această platformă europeană. UE ar putea însă avea garanția protecției datelor personale și că nu va mai exista exploatare comercială. În China este o decizie politică în acest sens, nu se permite accesarea Facebook-ului, au rețeaua lor de socializare, dar în lumea democratică nu este posibil așa ceva. În Uniunea Europeană autoritățile pot interveni fie prin politici noi de taxare, care însă sunt limitate existând diferite acorduri. Deocamdată, europenii nu au solicitat un astfel de serviciu care va costa mult, existând alte zone unde banii ar putea fi investiți. Subiectul ar putea fi imediat exploatat politic de către contestatari," a spus Antonie Momoc pentru DCNews.
Implementarea, îndelungată
Specialistul în comunicare Antonie Momoc spune că implementarea unei astfel de plaforme ar putea fi o chestiune foarte îndelungată.
"Este un proces complex dincolo de cel tehnic. Partea de investiție în infrastructură și în soft nu ar fi până la urmă o mare problemă, dar reglementarea legilor, a drepturilor de proprietate intelectuală necesită o dezbatere și vor exista foarte multe confruntări politice. Legile trebuie adoptate, nu este o chestie care să se rezolve foarte rapid, cu atât mai puțin de cel care a propus implementarea acestei platforme digitale. Trebuie investiții și în reclame, există o problemă și din acest punct de vedere al consumatorului, pentru a-l convinge pe utilizator să folosească noua rețea. Facebook este încă perceput ca un produs gratuit. De cealaltă parte mai multe voci puternice din UE au remarcat, chiar și George Soros a vorbit despre faptul că o entitate în afara Uniunii Europene are controlul unui instrument care ar putea fi foarte periculos," a mai spus Momoc.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News