Noul guvern al Poloniei, lăudat de UE pentru eforturile de restabilire a statului de drept

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @grandwarszawski
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @grandwarszawski

Vineri, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a lăudat eforturile noului Guvern al Poloniei de a restabili statul de drept și a declarat că aceste eforturi ar putea duce la eliberarea a miliarde de euro din fondurile UE pentru țară, care au fost blocate în timpul guvernului anterior.

Reynders a purtat discuții la Varșovia cu noul ministru al Justiției Adam Bodnar, miniștrii de Externe și de Afaceri Europene și președinții Parlamentului despre pașii pe care Guvernul polonez îi face de o lună pentru a inversa politicile judiciare controversate ale administrației anterioare, pe care UE le-a criticat ca fiind nedemocratice. 

Reynders a declarat, într-o conferință de presă, că este mulțumit de determinarea primului ministru Donald Tusk, și a cabinetului său, de a restabili statul de drept, în conformitate cu Constituția Poloniei, cu cerințele UE și ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană sprijină eforturile Guvernului.

El și-a exprimat speranța că pașii adoptați vor permite în curând aprobarea cererii Poloniei de eliberare a aproximativ 7,6 miliarde de dolari din fondurile de redresare alocate țării. UE a înghețat banii ca urmare a disputelor privind statul de drept cu anteriorul guvern de dreapta al partidului Lege și Justiție al Poloniei.

Guvernul lui Tusk a închis doi membri ai guvernului anterior care au fost condamnați pentru abuz de putere și falsificare de documente și face schimbări de personal în organele judiciare și în unele instanțe în care principiile statului de drept au fost puse sub semnul întrebării.

Pașii lui Bodnar au fost aspru criticați de opoziție care a pierdut puterea la alegerile din octombrie, dar el a declarat în conferința de presă că sunt bine gândite și necesare, potrivit Foxnews.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel