EXCLUSIV  Noul guvern al României, pe scurt: PSD și Klaus Iohannis dețin puterea

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Alfred Bulai și Val Vâlcu au analizat noul guvern care funcționează pe principiul „Aceeași Mărie cu altă pălărie”.

„Deși nu sunt diferențe semnificative după această rotativă, aș vrea să scot în evidență una dintre ele și anume faptul că vorbim de o rocadă între PNL și UDMR. UDMR a ieșit de la guvernare, dar în realitate actuala alianță este PSD – Iohannis și cu un rol secundar al PNL care a rămas cu vreo patru ministere reale. Restul de cinci sunt ale lui Iohannis, prin foști consilieri sau oameni despre care știm că au fost ai Cotroceniului non-stop.

Ministerele care au rămas la PNL sunt cu bani, dar asta arată că au cedat puterea. Justiția, Internele și Externele sunt la Klaus Iohannis”, a spus sociologul Alfred Bulai la începutul emisiunii Nod în papură de la DC News TV.

Se relansează lupta anticorupție?

„Așa o fi, dar țin minte că ai spus ceva foarte important. Ai spus că odată cu venirea oficială a PSD la guvernare se relansează lupta anticorupție”, a replicat Val Vâlcu.

„Atenție, nu vorbim doar de pesediști. Ministerele care au rămas la peneliști sunt cele cu bani, fie vorba între noi sunt bani pentru campanie. Așa că planează asupra lor un control părintesc. Nu sunt liberi, nu e chiar așa. Presiunea planează așa cum planează și asupra pesediștilor, deși prietenia de nezdruncinat dintre Klaus Iohannis și PSD ar putea să le aducă surprize celor de la PNL în sensul în ceea ce ai spus tu”, a adăugat Bulai. „E principiul de aur al lui Traian Băsescu: eu v-am făcut, eu vă omor. Tot el îi îngroapă”.

La urma urmei, totul se negociază

„Miza pentru câțiva oameni importanți de la partide o reprezintă alegerile prezidențiale. Băsescu ne-a arătat că cine câștigă prezidențialele nu are probleme să facă orice alianță posibilă pe Pământ. Nu e o problemă acest lucru, vedem că e mai mult un troc. A dat UDMR afară, le-a lăsat celor de la PNL câteva ministere cu bani și a luat puterea. E o negociere, e treaba lor. Eu îmi pun problema perspectivelor pe care ei le au.

Perspectiva anului electoral următor a ­arătat că banii dați în timpul guvernării nu ajută la vot. Asta este cert. Sigur, e o situație imposibilă. UDMR va negocia pe voturi la diferite proiecte și vor obține lucruri. Rămâne guvernul practic neschimbat pentru că mare lucru nu s-a schimbat. E Ciolacu prim-ministru pe față, dar situația este asemănătoare. Sunt prea multe necunoscute”, a conchis sociologul.

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel