Noul guvern din Germania susține proiectul „Statele Unite ale Europei“

Noul guvern din Germania susține proiectul „Statele Unite ale Europei“ / Sursă foto: Facebook Olaf Scholz
Noul guvern din Germania susține proiectul „Statele Unite ale Europei“ / Sursă foto: Facebook Olaf Scholz

Noul Guvern al Germaniei, care va fi învestit în funcție zilele următoare, are în vedere o agendă federalistă pentru Uniunea Europeană.

După ce Verzii germani au nominalizat-o pe Annalena Baerbock ca ministru de externe în guvernul cancelarului Olaf Scholz, Germania se pregătește să susțină o Uniune Europeană federală. Annalena Baerbock, un entuziast om politic al UE, va urmări, fără îndoială, obiectivul de a implementa proiectul „Statele Unite ale Europei“.

De asemnea, Guvernul lui Scholz a cerut rescrierea tratatelor UE, astfel încât blocul să devină un stat european federal. Potrivit acordului de coaliție prezentat săptămâna trecută, Parlamentului European ar trebui să i se acorde puteri reale, iar un ministru de externe al UE ar trebui să reprezinte Uniunea pe scena mondială.

„O politică externă puternică a Germaniei nu poate fi decât europeană”, a spus Baerbock vineri, după ce noua ei funcție în guvern a fost anunțată.

Franța e dornică să susțină astfel de reforme

Reformele UE, dorite de guvernul Scholz, ar avea nevoie de sprijinul unanim al statelor membre, care va fi greu de obținut în situația actuală. Totuși, noua abordare a Berlinului va fi salutată de președintele francez Emmanuel Macron, care a cerut de multă vreme astfel de reforme și nu a ascuns frustrarea față de reticența Angelei Merkel de a le accepta.

Verzii au fost de multă vreme cel mai pro-european partid din politica germană și acum vor prelua controlul asupra agendei europene.

„Cu toate acestea, abordarea lor federalistă pare să aibă sprijinul deplin al social-democraților de centru-stânga (SPD) și liberal-democraților liberi (FDP) ai lui Scholz”, a menționat The Daily Telegraph.

„Germania trebuie să trimită un semnal, care să arate cum ar dori guvernul de la Berlin să se dezvolte Uniunea Europeană”, a declarat Udo Bullmann, negociatorul SPD pentru afaceri europene, pentru săptămânalul Der Spiegel.

„Vrem să facem pași îndrăzneți către integrare, deoarece știm că timpul este scurt și oamenii așteaptă”, a adăugat el.

Situația în care se află FDP-ul

„Niciun guvern german nu a mers atât de departe. Este uimitor pentru că Christian Lindner, președintele FDP, s-a pronunțat public împotriva pasajelor din programul partidului său care au stabilit ca țintă o Europă federală”, a mai scris cotidianul Die Zeit.

Cu toate acestea, Lindner nu pare să fi dat înapoi în totalitate pentru că s-a asigurat că există anumite prevederi care împiedică eforturile de federalizare ale noului guvern. Astfel, acordul de coaliție prevede că UE nu ar trebui să fie îndatorată, iar Comisia Europeană să nu aibă o oportunitate permanentă de a contracta împrumuturi pe piețele financiare.

De asemenea, acordul de coaliție cere acțiuni mult mai dure împotriva statelor membre care contestă legea UE sau deciziile instanțelor europene, precum Ungaria și Polonia. În special, noua guvernare solicită Comisiei Europene să rețină fondurile, inclusiv ajutorul pentru coronavirus în cazul unor astfel de state.

Baerbock, un susținător al unei poziții dure față de Rusia și China, obișnuia să acționeze ca un oponent al gazoductului Nord Stream 2. Vineri, însă, ea a evitat întrebările pe această temă, ceea ce ar putea fi un semn că poziția sa ar putea fi reconsiderată, având în vedere postul de ministru, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel