Ungaria are o poziție specială față de Rusia, astfel că țara nu este niciodată vizată de amenințările diplomaților ruși. Cum va evolua războiul din Ucraina pe termen scurt și mediu. Aflăm în rândurile de mai jos.
În urma declarației diplomatului rus la Viena, care privește direct securitatea României, nu se poate trece cu vederea omiterea Ungariei în declarațiile oficiale amenințătoare ori de câte ori acestea vin din partea Federației Ruse încă de la începutul războiului din Ucraina.
Dorin să aflăm mai multe informații, l-am contactat pe Generalul-maior (r) dr. Dan-Florin Grecu pentru a afla mai multe informații despre poziția reală a Ungariei în contextul internațional. De asemenea, noul buget pe 2024 al României vizează sume considerabile pentru înarmarea României, detaliu care îi neliniștește pe unii dintre noi.
„Implicarea Ungariei vizavi de acest subiect nu prea există din punct de vedere militar. Să nu uităm că Ungaria a interzis transportul de material militar pe teritoriul său în drum spre Ucraina. „Sprijinul” constă în faptul că nu se opune în NATO în „drumul” său de a ajuta Ucraina. În cadrul UE se opune vehement acordului privind aderarea Ucrainei.
Ungaria este un profitor al relației extraordinare existente la nivelul Orban-Putin, în sensul că e singurul stat - și Austria într-o anumită măsură - care are în continuare gazul asigurat de Federația Rusă pentru încă 15 ani. Are încă legături de cooperare militare, economice, dar și politice. Chiar Orban s-a întâlnit cu Putin în Asia. Ungaria face mai mult o politică oportunistă în sensul de a obține cât mai mult de unde se poate.”, ne-a spus Generalul-maior (r) dr. Dan-Florin Grecu.
„Nu va evolua în favoarea Ucrainei. Spun aceasta prin faptul că acea contraofensivă începută în iunie - după vorbele Generalului Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene - a intrat într-un impas care nu e nou. Putem vedea în acest moment că rușii au preluat inițiativa ofensivei, cel puțin în zona de est a Ucrainei. Părerea mea e că ei și-au propus un obiectiv de termen scurt - până la alegerile prezidențiale - de a deține controlul asupra spațiului necucerit din Donbas ca să justifice și alegerile prezidențiale care vor avea loc anul viitor, iar Putin nu cred că are niciun fel de emoție în privința aceasta.
Să menționăm ca un fapt care revine, că din nou s-au auzit explozii la gurile Dunării. Au atacat probabil cu drone, ceea ce înseamnă că se va reinițializa acea fază a războiului de a lovi infrastructura. Rușii au dus-o și iarna trecută mai ales în infrastructura energetică. În viitor vor pune în acțiune aceste obiective.”, ne-a mai precizat Generalul-maior (r) dr. Dan-Florin Grecu.
DC News: România a luat în calcul scenarii ce privesc un conflict direct cu Rusia?
„Nu cred că acest lucru e posibil pentru că o agresiune împotriva unui stat NATO înseamnă ca Rusia să se bată cu NATO, iar Rusia nu are resursele necesare unui conflict convențional cu Alianța. Apoi, războiul nuclear e exclus pentru că înseamnă distrugere reciprocă. Puterea unui stat e compusă și din puterea militară, ori noi am uitat să acordăm atenție acestui subiect. Am uitat să acordăm atenție calității echipamentului militar, chiar dacă s-au făcut câteva îmbunătățiri în ultimii 3 ani.”, a încheiat Generalul-maior (r) dr. Dan-Florin Grecu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News