Deşi indicele pentru calculul dobânzilor la credite abia a fost schimbat, în locul ROBOR fiind creat de către guvern indicele IRCC, deja se înregistrează creşteri. Astfel, IRCC pentru primul trimestru din 2019 a crescut de la 2.36 la sută la 2.63 la sută, ceea ce înseamnă o creştere cu aproape 0.3 puncte procentuale. Indicele este luat în calcul pentru creditele acordate până la finalul lunii iunie.
"Cred că diferența dintre Robor și IRCC se va păstra în jur de 0,5%. Da, Guvernul a încercat o mică păcăleală, dar eu consider că i-a ieșit. Sunt 3-4 entități care acționează în piața aceasta: guvernul care a intervenit și a schimbat acest indicator, iar acum toată populația știe că ratele românilor au scăzut, vorbim de bănci, care și-au reglat oferta destul de repede, cu mici majorări ale marjei, în jur de 0,5%, care au estompat diferențele dintre IRCC și Robor, ceea ce înseamnă că băncile vor încasa aceiași bani ca și până acum, și mai sunt consumatorii care au credite, singurii care își vor da seama că e o păcăleală, pentru că nu vor simți o reducere a ratelor. Dar cei care nu au credite vor crede că cei cu rate la bancă plătesc acum mai puțin. Deci toată lumea câștigă, mai puțin consumatorii cu credite bancare", a explicat analistul financiar Dragoş Nechifor, la Digi24.
La finele săptămânii trecute, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţa că există posibilitatea ca indicele IRCC să fie luat în calcul şi pentru creditele de tip "Prima Casă", însă nu a oferit prea multe detalii. "Va fi posibil, cu siguranţă, cu prevederile legale în acest sens", a declarat ministrul Teodorovici.
Reprezentanţii BNR avertizează, însă, consumatorii, că acest indice nu le va scădea neapărat creditele, deoarece el nu va rămâne la valori mici. Conform specialiştilor BNR, indicele IRCC se va modifica în funcţie de inflaţie!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News