Noul Parlament, convocat marţi de Iohannis. Programul complet

Noul Parlament, ales în urma scrutinului din 11 decembrie, a fost convocat marţi, la ora 12,00, de preşedintele Klaus Iohannis. Decretul semnat de şeful statului privind convocarea Legislativului a fost publicat luni în Monitorul Oficial. 

Majoritatea parlamentarilor şi-au preluat de luni mandatele. Din totalul celor 136 de senatori aleşi în urma scrutinului din 11 decembrie, 97 s-au prezentat la Palatul Parlamentului, pentru a îndeplini formalităţile necesare preluării mandatului. Luni, până la ora 16,00, aproximativ 180 de deputaţi din cei 329 aleşi au trecut pe la birourile amenajate pentru a-şi prelua mandatul.

Fiecare for legislativ are marţi, de la 12,00, şedinţa solemnă de deschidere a legislaturii 2016-2020. Aceasta este prezidată, atât la Senat cât şi la Cameră, de seniorul de vârstă, fiind asistat de patru dintre cei mai tineri senatori, respectiv deputaţi.

Ulterior, urmează a fi convocate Comisiile de validare, care vor verifica dacă alegerea noilor senatori şi deputaţi s-a realizat cu respectarea prevederilor legii electorale. Comisiile de validare pot recomanda invalidarea mandatului unui parlamentar în cazul în care au fost constatate nereguli. Miercuri, parlamentarii vor depune jurământul. Refuzul de a-l depune atrage după sine pierderea mandatului de parlamentar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel