Noul parlament al Poloniei a declarat că reorganizarea sistemului judiciar decisă de precedentul guvern, condus de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), este neconstituţională.
Modificările aduse Consiliului Naţional Judiciar de fostul executiv în anii 2018, 2021 şi 2022 fuseseră adoptate cu încălcarea brutală a Constituţiei Republicii Polone, arată o rezoluţie adoptată miercuri de parlamentul polonez.
Varşovia se află de mai mulţi ani în dispută cu Comisia Europeană în legătură cu reformele controversate ale sistemului judiciar puse în aplicare de guvernul PiS.
Executivul comunitar a reclamat Polonia la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) şi încă blochează miliarde de euro din fondul european de redresare post-COVID-19 din cauza obiecţiilor faţă de reformele respective.
Noul guvern condus de premierul Donald Tusk, care şi-a preluat mandatul în urmă cu o săptămână, a anunţat că va abroga reformele judiciare promovate de PiS în ultimii ani.
Disputa cu Bruxellesul a fost cauzată şi de schimbările privind compoziţia Consiliului Naţional Judiciar, care este însărcinat cu numirea judecătorilor.
În 2018, PiS a modificat acest organism, astfel încât o majoritate a membrilor nu mai erau desemnaţi de către alţi magistraţi, ci de către parlament.
CJUE a criticat această schimbare, luând decizia că ea ridică semne de întrebare justificate asupra independenţei sistemului judiciar din Polonia, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News