Noul premier francez, misiune importantă împotriva extremismului. „Acțiune, acțiune, acțiune”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Gabriel Attal trebuie să se confrunte cu o extremă-dreaptă tot mai puternică în Franța.

Gabriel Attal, cel mai tânăr prim-ministru din istoria Franței, a declarat în primele zile ale mandatului său că vrea “acțiune, acțiune, acțiune”, pentru a revitaliza un guvern care se confruntă cu dificultăți în a implementa reforme într-un parlament blocat, și care este asediat de o extremă dreaptă tot mai agresivă, potrivit BBC. Attal, care pare firav, vorbește încet, dar este foarte apreciat, a impresionat deja prin compasiunea sa față de un tutunar disperat, al cărui magazin a fost inundat în nordul Franței.

“O să dea cu pumnul în masă, și o să iasă bine. E un băiat de treabă. Cred că e mai popular decât Macron,” a spus Gilbert Ferrier, 79 de ani, un pensionar care se uita la pește la o piață din Vanves, suburbia pariziană unde Attal a fost deputat local.

“Un strop de tinerețe e binevenit. Cred că o să aprindă scânteia în guvernul francez, care pare să îmbătrânească,” a fost de acord vânzătorul de pește, Johan Chassevent, 49 de ani, în timp ce curăța niște Coquilles St Jacques.

“E super. Dinamic, tânăr, plin de idei. De ce nu, deocamdată?” a spus Veronique Bacchi, care cumpăra pâté cu soțul ei.

La o cafenea din apropiere, oficiali ai partidului Renașterea al președintelui Macron păreau cu adevărat entuziasmați de Gabriel Attal, fost purtător de cuvânt al guvernului, care, speră ei, poate convinge alegătorii francezi să nu se îndrepte spre partidele de extremă dreaptă, precum Adunarea Națională a Marinei Le Pen.

Primul test va veni la alegerile pentru Parlamentul European din iunie. 

La fel ca Macron, Attal provine din stânga centristă a politicii franceze, dar în timpul unei scurte perioade ca ministru al educației, a părut să atragă votanții de dreapta cu planuri de a introduce uniforme și cu o decizie rapidă de a apăra tradițiile laice ale Franței prin interzicerea rochiei musulmane “abaya” la școli.

“Este o mișcare interesantă - alegerea cuiva de stânga care este mai popular cu dreapta și care este capabil să vorbească mult despre ordine și lege. Se întoarce la valorile de bază ale macronismului, care este de a veni de la stânga și de a putea vorbi cu dreapta,” a spus Antoine Bristielle, un analist politic la Fundația Jean-Jaures din Paris.

Dar în timp ce decizia bruscă a lui Macron de a alege un prim-ministru tânăr și popular poate fi distras atenția de la problemele mai largi ale guvernului său, perioada de grație s-ar putea să nu dureze mult.

“S-ar putea să fie o iubire trecătoare. S-ar putea să-l ajute [pe președintele Macron] să-și reia al doilea mandat. Dar vom vedea ce se întâmplă după alegerile europene … când Macron încă nu are o majoritate în Adunarea Națională. Restul mandatului său [prezidențial] va fi tot complicat pentru el,” a spus Bristielle. Al doilea mandat al Macron ca președinte urmează să se încheie în 2027.

Între timp, opoziția de extremă dreaptă, Adunarea Națională (RN), își promovează cu înverșunare propriul “copil-minune” - președintele partidului, Jordan Bardella. Are doar 28 de ani și este prezentat ca un posibil prim-ministru dacă RN-ul Marinei Le Pen câștigă președinția în 2027. Cu mult înainte de atunci, oficialii RN insistă că entuziasmul față de prim-ministru tânăr și deschis homosexual al Franței se va stinge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel