Noul premier Starmer promite acțiuni, nu vorbe, pentru a repara Marea Britanie

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Keir Starmer, a promis vineri acțiuni pentru a repara țara, nu doar vorbe, dar a avertizat alegătorii care i-au oferit o majoritate electorală masivă și pe cei care au votat împotrivă, că îmbunătățirile vor necesita timp, scrie Reuters.

Stând în fața noii sale reședințe și birou de la Numărul 10 Downing Street, Starmer a avut o atitudine serioasă, recunoscând amploarea provocărilor cu care se confruntă după victoria zdrobitoare a partidului său într-o alegere parlamentară care a pus capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare adesea tumultoasă.

A fost întâmpinat de urale imense și, la rândul său, a luat timp înainte de a-și ține discursul pentru a strânge mâinile și a îmbrățișa consilierii și susținătorii care au aliniat Downing Street. Stând în spatele unui pupitru, el a spus că înțelege că mulți britanici sunt deziluzionați de politică după ani de scandaluri și haos sub conservatori, care au fost respinși categoric în alegerile de joi, suferind o pierdere istorică.

"Această lipsă de încredere poate fi vindecată doar prin acțiuni, nu vorbe. Știu asta. Indiferent dacă ați votat pentru Partidul Laburist sau nu, de fapt, mai ales dacă nu ați votat, vă spun direct - Guvernul meu vă va servi. Politica poate fi o forță pentru bine. Vom arăta asta.”, a spus noul ministru.

Partidul Laburist de centru-stânga a câștigat o majoritate masivă în parlamentul cu 650 de locuri, determinând demisia lui Rishi Sunak vineri dimineață. Starmer s-a întâlnit apoi cu regele Charles și a fost numit oficial prim-ministru. "Guvernul meu va lupta în fiecare zi până când veți crede din nou. De acum înainte, aveți un guvern neîmpovărat de doctrine, ghidat doar de determinarea de a vă servi interesele”, a spus Starmer.

Rezultatul alegerilor a răsturnat politica britanică. Partidul Laburist a câștigat aproximativ 410 locuri, o creștere de 210, în timp ce conservatorii, cel mai de succes partid din lumea occidentală, au pierdut aproximativ 250 de parlamentari, inclusiv un număr record de miniștri seniori și fostul prim-ministru Liz Truss. Conservatorii lui Sunak au suferit cea mai proastă performanță din istoria lungă a partidului, deoarece alegătorii i-au pedepsit pentru criza costului vieții, serviciile publice care nu funcționează și o serie de scandaluri.

"Către țară vreau să spun, în primul rând, îmi pare rău”, a spus Sunak într-un discurs final în fața Downing Street, adăugând că va rămâne lider conservator până când partidul va fi pregătit să numească un înlocuitor. "Am dat totul în această funcție, dar voi ați trimis un semnal clar că guvernul Regatului Unit trebuie să se schimbe, iar judecata voastră este singura care contează. Am auzit furia voastră, dezamăgirea voastră și îmi asum responsabilitatea pentru această pierdere.”, a mai spus Sunak.

În ciuda victoriei convingătoare a lui Starmer, sondajele au sugerat că există puțin entuziasm pentru Starmer sau partidul său. Datorită particularității sistemului britanic de scrutin majoritar într-un singur tur și a unei prezențe scăzute la vot, triumful laburiștilor a fost realizat cu mai puține voturi decât în 2017 și 2019 - acesta din urmă fiind cel mai prost rezultat al lor din ultimii 84 de ani.

Lira sterlină, acțiunile britanice și obligațiunile guvernamentale au crescut ușor vineri, dar Starmer vine la putere într-un moment în care țara se confruntă cu o serie de provocări descurajante. Sarcina fiscală a Marii Britanii este pe cale să atingă cel mai ridicat nivel de după Al Doilea Război Mondial, datoria netă este aproape echivalentă cu producția economică anuală, nivelul de trai a scăzut și serviciile publice se clatină, în special foarte apreciatul Serviciu Național de Sănătate, care a fost afectat de greve.

Unele dintre planurile mai ambițioase ale laburiștilor, cum ar fi promisiunile lor emblematice de cheltuieli verzi, au fost deja reduse, în timp ce Starmer a promis că nu va crește taxele pentru „oamenii care muncesc”. De asemenea, a promis să renunțe la politica controversată a conservatorilor de a trimite solicitanți de azil în Rwanda, dar, având în vedere că migrația este o problemă electorală cheie, el va fi presat să găsească o modalitate de a opri zecile de mii de oameni care sosesc din Franța în bărci mici.

"Nu vă promit că va fi ușor”, a spus Starmer mai devreme într-un miting de după victorie. "Schimbarea unei țări nu este ca și cum ai apăsa un comutator. Este muncă grea. Muncă răbdătoare, determinată, și va trebui să ne punem pe treabă imediat.”, a adăugat el.

Rezultatul alegerilor din Marea Britanie a arătat o creștere a sprijinului pentru partidul de dreapta Reform, condus de Nigel Farage, ecou al rezultatelor recente similare din Europa, unde extrema dreaptă este în creștere. Dar, spre deosebire de Franța, unde partidul Adunarea Națională al lui Marine Le Pen a obținut câștiguri istorice în alegerile de duminica trecută, în general publicul britanic a optat pentru un partid de centru-stânga pentru a aduce schimbări.

Starmer a promis să îmbunătățească relațiile cu Uniunea Europeană pentru a rezolva problemele create de separarea Marii Britanii de bloc. Cu toate acestea, în ciuda faptului că s-a opus Brexit-ului, revenirea în UE nu este pe masă. De asemenea, va trebui să lucreze cu Trump dacă acesta câștigă alegerile prezidențiale din noiembrie. Trump a trimis deja felicitări lui Farage prin intermediul platformei sale de socializare, Truth Social.

În timp ce a promis să aducă schimbări pe plan intern, Starmer a jurat să continue sprijinul neechivoc al Londrei pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei. În multe probleme externe, politicile sale sunt similare cu cele ale lui Sunak. Victoria în alegeri reprezintă o schimbare incredibilă pentru Starmer și Partidul Laburist, despre care criticii și susținătorii spuneau că se confruntă cu o criză existențială acum doar trei ani, când părea să-și fi pierdut drumul după înfrângerea din 2019.

O serie de scandaluri conservatoare - cel mai notabil fiind dezvăluirile despre petrecerile de la Downing Street în timpul carantinei COVID - au subminat atunci prim-ministrul Boris Johnson și avantajul său clar în sondaje a dispărut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel