Noul președinte al Argentinei vrea să rupă relațiile cu Rusia. Alte dorințe ale lui Javier Milei: dolarizarea economiei și interzicerea avortului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Când argentinianul libertarian Javier Milei și-a anunțat intrarea în politică, în 2020, cu intenția de a "dărâma" sistemul, puțini au prezis că, la trei ani distanță, economistul cu părul sălbatic și fostul comentator TV și-ar putea îndeplini țelul, scrie Reuters.

 

Milei s-a opus vehement "hoților" din elita politică, l-a lăudat pe gangsterul Al Capone pentru principiile sale de piață liberă și, într-o emisiune TV, a distrus o piñata reprezentând banca centrală, pe care o acuză de inflația triplă a Argentinei și pe care intenționează să o închidă.

La vârsta de 53 de ani, autointitulatul anarho-capitalist este acum noul președinte al Argentinei, câștigând împotriva șefului economiei peroniste, Sergio Massa. Abordarea sa combativă a devenit un focar al furiei alegătorilor față de cea mai gravă criză economică a țării din decenii.

"Vom pune capăt castei politice parazitare, stupide și inutile care împinge această țară spre prăbușire", a declarat Milei într-un discurs după ce s-a clasat pe primul loc în alegerile primare din august, un rezultat care a zguduit peisajul politic dominat de două partide.

Cu toate acestea, el este un produs unic al Argentinei, unde o întreagă generație a crescut într-o economie semi-permanentă de criză. Situația s-a accentuat în acest an, cu inflația care se apropie de 150%, o monedă în cădere liberă și creșterea vertiginoasă a sărăciei.

În fața acestui context, Milei și coaliția sa - Avans pentru Libertate - au înregistrat o creștere dramatică a sprijinului, în special printre tineri. Campania sa pe rețelele de socializare a fost ajutată de acțiunile și citatele sale colorate.

"El este schimbarea de care are nevoie Argentina", a spus Ayrton Ortiz, în vârstă de 28 de ani, susținător al lui Milei, la un miting în Buenos Aires, citat de Reuters.

Milei vrea să rupă relațiile strânse cu Rusia, să dolarizeze economia Argentinei și să interzică avortul

Javier Milei, un nonconformist cu vederi radicale de dreapta, care a obținut aproape 56% din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din, Argentina duminică, a declarat anterior că va rupe legăturile strânse cu țări precum Rusia, China și Brazilia, invocând dezacordul cu politicile guvernelor acestora, potrivit Reuters.

Milei și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina în conflictul cu Rusia și a declarat că vede SUA și Israelul ca fiind principalii parteneri ai Argentinei.

Kremlinul a declarat luni că a luat notă de declarațiile despre Rusia ale președintelui ales al Argentinei, Javier Milei, dar că dorește să mențină legături puternice cu Buenos Aires.

„Am luat act de o serie de declarații pe care domnul Milei le-a făcut în timpul campaniei electorale, dar ne vom concentra și îl vom judeca în principal după declarațiile pe care le va face după învestire. Susținem dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Argentina", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Guvernul demisionar de centru-stânga al Argentinei a menținut legături strânse cu Rusia, importând vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 și făcând presiuni pentru a se alătura grupului de națiuni BRICS, promovat de Moscova.

Javier Milei are un program politic controversat, în care a promis printre altele desființarea Băncii Naționale și dolarizarea economiei argentiniene, care trece printr-o nouă criză severă. Pe plan social, el susține interzicerea avortului și limitarea drepturilor comunității LGBTQIA+.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel