Masoud Pezeshkian spune că poporul iranian a votat pentru schimbare și promite un angajament constructiv cu Occidentul.
Noul președinte al Iranului a fost învestit oficial de către liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, alimentând speranța redusă a unor relații mai bune cu Occidentul, a unei cenzuri interne mai reduse și a unei noi abordări a economiei.
În cadrul unei ceremonii care a marcat duminică începutul președinției sale de patru ani, Masoud Pezeshkian a declarat că poporul iranian a votat pentru schimbare și a promis un angajament constructiv cu Occidentul, un pas pe care îl consideră o condiție prealabilă pentru ca Teheranul să reducă inflația și să asigure creșterea economică.
Ales în urma unui tur de scrutin la 5 iulie, cu o rată de participare de 49,7 %, Pezeshkian, un reformist, este așteptat să facă o serie de numiri în cabinet în următoarele câteva zile, inclusiv un nou ministru de externe, Abbas Araghchi. În primul său act oficial în funcție, Pezeshkian l-a numit prim-vicepreședinte pe Mohammad Reza Aref, 72 de ani, reformist și aliat apropiat al fostului președinte.
În cadrul ceremoniei de inaugurare de la Teheran, la care au participat diplomați și elita politică iraniană, Khamenei, omul care stabilește parametrii politicii iraniene, a declarat că o prioritate a politicii externe ar fi să rămână aproape de țările care au sprijinit Iranul în timpul perioadei de sancțiuni. El a declarat însă că nu exclude relații mai strânse cu puterile europene dacă acestea își modifică comportamentul.
Khamenei, în general un susținător al orientului pentru partenerii Iranului, a declarat că multe puteri europene "s-au comportat urât față de noi" prin impunerea embargourilor asupra vânzărilor de petrol și prin lansarea unor atacuri false asupra drepturilor omului. El l-a lăudat pe Pezeshkian ca fiind un președinte merituos, spunând că este „înțelept, popular, onest și erudit”.
Pezeshkian, medic chirurg, parlamentar și, pentru scurt timp, ministru al sănătății, nu intenționează să se contrazică în public cu Khamenei, știind că liderul suprem este mai apropiat ideologic de conservatori precum predecesorul lui Pezeshkian la președinție, Ebrahim Raisi.
Moartea lui Raisi într-un accident de elicopter în luna mai a bulversat politica iraniană, însă rămâne neclar cât de departe va merge Pezeshkian în contestarea unora dintre normele represive ale societății iraniene. El se confruntă, de asemenea, cu un parlament de dreapta care se va grăbi să profite de greșelile sale și, prin urmare, depune toate eforturile pentru a sublinia unitatea politică.
În urma a două semne încurajatoare, fostul președinte reformist Mohammad Khatami s-a întâlnit cu Pezeshkian pentru a discuta despre numiri, iar disidentul Majid Tavakoli a fost eliberat din închisoare în așteptarea unui nou proces după condamnarea sa de șase ani. Pe de altă parte, tribunalul revoluționar tocmai a pronunțat o condamnare la moarte împotriva lui Pakhshan Azizi, un deținut politic kurd deținut în închisoarea Evin din Teheran.
Presiunile interne și externe cu care se confruntă noul guvern au fost bine ilustrate duminică. Criza climatică și lipsa capacității interne de generare a energiei electrice au fost subliniate de închiderea birourilor guvernamentale și a băncilor din cauza căldurii extreme. Temperaturile au urcat peste 40 de grade în multe orașe.
Pe plan extern, Ministerul iranian de Externe a avertizat Israelul să nu lanseze un război împotriva miliției Hezbollah, cu sediul în Liban, după o lovitură mortală asupra unui oraș din Înălțimile Golan ocupate. Hezbollah neagă că ar fi lansat atacul, care a ucis 11 tineri.
Pezeshkian a trimis o scrisoare secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, în care promite ajutor suplimentar.
Cu toate acestea, Pezeshkian, în scurta campanie electorală, a insistat, de asemenea, că Iranul nu poate spera să obțină creșterea economică dorită fără a obține scutirea de sancțiunile SUA și fără a ieși de pe lista neagră a Grupului de Acțiune Financiară Internațională (FATF), un organism de supraveghere globală împotriva finanțării terorismului și a spălării banilor. Legăturile cu Rusia și China nu ar putea compensa impactul sancțiunilor, a susținut el.
Aceasta înseamnă că Iranul va trebui să redeschidă diplomația cu Occidentul cu privire la programul său nuclear, după ce negocierile au fost blocate timp de mai bine de un an.
Tensiunea dintre cei care susțin că Iranul își poate menține cel mai bine independența rezistând sancțiunilor occidentale și alții care insistă că acestea înlănțuie Iranul va fi una dintre principalele controverse ale noii președinții.
Ellie Geranmayeh, specialist în Orientul Mijlociu la Consiliul European pentru Relații Externe, a declarat că alegerile au necesitat un răspuns occidental. Ea a spus că Germania, Franța și Marea Britanie "ar trebui să se coordoneze cu Washingtonul și cu aliații lor arabi pentru a crea căi viabile către o ușurare economică concretă - dar numai dacă Iranul este pregătit să renunțe imediat la programul său nuclear", conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu