Noul președinte al Muntenegrului a declarat că țara va continua recunoașterea independenței Kosovo

Președintele Muntenegru, Jakov Milatovic. Sursa Agerpres
Președintele Muntenegru, Jakov Milatovic. Sursa Agerpres

Jakov Milatovic a fost ales duminică după ce l-a învins pe Milo Djukanovic, punând capăt deceniilor de guvernare a țării de către Partidul Democrat al Socialiștilor.

Președintele proaspăt ales în funcție, Jakov Milatovic, a declarat că drumul european al Muntenegrului este indiscutabil și că politica externă, bazată pe acorduri internaționale semnate, nu se va schimba. În ceea ce privește Kosovo, întrebat dacă este realist să spunem că recunoașterea nu va fi retrasă, el a spus ”acest lucru este clar”, relatează Euractiv.

”Susținem tot ceea ce vor conveni Belgradul și Pristina. Cred că normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina este importantă pentru toate țările din regiune, iar Muntenegru vrea să fie un vecin bun care să promoveze relațiile de bună vecinătate”, a spus el.

Independența Kosovo

Kosovo și-a declarat independența unilaterală față de Serbia în 2008, în urma războiului Kosovo-Serbia din 1998-1999. Belgradul refuză să-i recunoască independența și continuă să o considere o provincie. În plus, a făcut lobby activ împotriva altor țări să-l recunoască sau să le ceară să-și retragă recunoașterea.

În UE, Cipru, Spania, Grecia, Slovacia și România nu recunosc Kosovo ca independent.

Între timp, cele două țări au fost blocate într-un dialog susținut de UE pentru a normaliza relațiile de peste un deceniu. Deși nu s-a semnat nimic, UE rămâne plină de speranță, în ciuda tensiunilor care au izbucnit din nou în weekend. Un sârb kosovar a fost arestat pentru că a incendiat mașinile deținute de etnici sârbi care au trecut pe numerele de înmatriculare din Kosovo, în conformitate cu noile reguli de la Pristina.

Citește și: Sârbii au incendiat mașini în nordul Kosovo. Se încearcă reaprinderea tensiunilor din jurul plăcuțelor de înmatriculare

Acest lucru a dus la cuvinte dure din partea Belgradului și a Serbiei Listă, partidul politic etnic sârb din Kosovo. Miercuri, șeful diplomatului UE Josep Borrell a cerut ambelor părți să evite escaladarea.

”Serbia și Kosovo s-au angajat să respecte Acordul pe drumul spre normalizare și anexele acestuia. UE se așteaptă ca ambele să își respecte toate obligațiile și să înceapă implementarea cât mai curând posibil. Părțile trebuie să evite orice escaladare. Traducerea angajamentelor lor pe rutele lor europene este în curs de desfășurare”, a scris Borrell într-o postare pe rețelele de socializare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel