Noul președinte din Sri Lanka ar fi o variantă de compromis, având în vedere situația economică și politică a țării.
Deputații din Sri Lanka l-au ales pe prim-ministrul Ranil Wickremesinghe ca noul președinte al țării, în ciuda nepopularității sale în rândul publicului. Wickremesinghe se confruntă cu sarcina de a scoate țara din colapsul economic și de a restabili ordinea după luni de proteste în masă. El și-a învins principalul său rival pentru post, Dullus Alahapperuma, cu 134 de voturi la 82.
Fostul președinte al Sri Lanka Gotabaya Rajapaksa a fugit din țară săptămâna trecută. El a fugit în Maldive și apoi în Singapore după ce mii de protestatari i-au luat cu asalt reședințele prezidențiale și alte clădiri guvernamentale, cerând demisia lui. Ei au cerut, de asemenea, demisia lui Wickremesinghe, un aliat apropiat al familiei politice Rajapaksa, care a fost numit prim-ministru în mai.
Protestatarii au incendiat săptămâna trecută casa lui privată și au luat cu asalt biroul său prim-ministru din Colombo, în cadrul unor demonstrații împotriva conducerii sale. Miercuri, mulți și-au exprimat disperarea și dezamăgirea față de victoria noului președinte.
"Sunt absolut dezgustat de rezultat... Nu pot să cred că 134 de oameni - parlamentari care ar trebui să reprezinte poporul - au ignorat complet dorințele oamenilor", a declarat o activistă Jeana De Zoysa pentru BBC.
Wickremesinghe este văzut de mulți ca un operator politic perspicace care a reușit să se agațe în parlament, în ciuda faptului că partidul său și-a pierdut toate locurile, cu excepția unuia, la alegerile din 2020.
Fost prim-ministru de șase ori, el a eșuat în cele două candidaturi anterioare pentru președinție. Victoria sa de miercuri înseamnă că va termina restul mandatului prezidențial până în noiembrie 2024.
Dar miercuri, după ce a câștigat voturile cu sprijinul partidului de guvernământ al lui Rajapaksa, el a cerut unitate și bipartidism pentru a merge înainte. El a spus parlamentului că națiunea se află ”într-o situație foarte dificilă” și că urmează ”mari provocări”. Sri Lanka a fost cuprinsă de proteste de luni de zile, deoarece țara este efectiv falimentară și se confruntă cu o penurie acută de alimente, combustibil și alte provizii de bază.
Wickremesinghe urmărește să restabilească stabilitatea politică, astfel încât țara să poată relua negocierile cu Fondul Monetar Internațional pentru un pachet de salvare. El a fost implicat în aceste discuții luna trecută, iar partidul de guvernământ Sri Lanka Podujana Peramnua (SLPP) a declarat că majoritatea membrilor lor l-au susținut din cauza acreditărilor sale economice.
Secretarul general al Parlamentului, Dhammika Dasanayke, a citit în faţa deputaţilor scurta scrisoare de demisie trimisă de Rajapaksa din Singapore, unde acesta a fugit, potrivit Agerpres.
"Este o satisfacţie personală pentru mine că am putut proteja poporul nostru de pandemie, în pofida crizei economice cu care ne confruntam deja la acea vreme", a scris Rajapaksa.
COVID-19 a făcut peste 16.500 de morţi în această insulă cu 22 de milioane de locuitori. Rajapaksa refuzase să instaureze un lockdown în timpul primului val şi le spusese medicilor: "Nu vă panicaţi". Unul dintre miniştrii săi asigurase că Sri Lanka nu are nevoie de vaccinuri străine şi că remediile locale ale şamanilor sunt mai mult decât suficiente. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News