Noul protocol de intervenție în cazul pacienților cu COVID-19 arată și terapiile controversate.
În protocolul de tratare a pacienților infectați cu COVID-19, apar ”intervenții terapeutice controversate”. O controversă vizează inhibitorii ACE despre a căror înlocuire s-a discutat, dar cu privire la care există două decizii, una la nivel european, alta luată în SUA privind menținerea lor în schema de tratament.
O a doua controversă vizează antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Conform documentului publicat în Monitorul Oficial, ”a existat o reticenţă privind utilizarea AINS în tratamentul COVID-19, legată de inhibarea efectului benefic al inflamaţiei, susţinută de date clinice restrânse (79); este raţional să se administreze în scop simptomatic fie antitermice, fie AINS, ţinându-se cont de contraindicaţii generale şi de efectele adverse posibile ale fiecărei categorii de medicamente. Pacienţii aflaţi în tratament cu AINS pentru diverse afecţiuni pot continua dacă nu există interacţiuni medicamentoase majore cu medicaţia pentru COVID-19, cu monitorizarea efectelor adverse.”
Conform noului protocol, sunt considerate ”inutile sau chiar nocive”: ”imunoglobuline de administrare intravenoasă”, adică proteinele extrase din plasmă, cu efect imunitar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News