Noul Plan Urbanistic General (PUG) al municipiului Focşani propus de autorităţile locale prevede rezolvarea problemei spaţiului verde din oraş, care în prezent este de numai 10 mp pe cap de locuitor, faţă de un minimum de 26 mp, cât cer reglementărilor în vigoare, dar şi a problemei caselor construite în extravilan.
'Prin atragerea în intravilan a unor zone de păşune din extravilanul municipiului se pot realiza suprafeţe de spaţii verzi şi zone de agrement şi acest lucru ar putea duce la rezolvarea problemei care ţine de faptul că la momentul de faţă spaţiul verde pe cap de locuitor din municipiul Focşani se opreşte undeva în jurul cifrei de 10 mp, pe când, conform normelor în vigoare, ar fi necesar un spaţiu verde de 26 mp. Prin atragerea în intravilan a păşunilor şi a altor zone care ar putea genera spaţiu verde, s-a calculat şi s-a ajuns la concluzia că suprafaţa de spaţii verzi pe cap de locuitor ar putea ajunge la circa 31 mp', a declarat arhitectul-şef al municipiului, George-Daniel Păduraru-Coban.
Autorităţile promit că PUG-ul va răspunde mai multor necesităţi ale cetăţenilor, printre care şi rezolvarea problemei caselor construite în extravilan fără autorizaţii adecvate. 'Am sistat emiterea autorizaţiilor pentru construirea unor anexe în loc de casă. S-a găsit un mod de a-i ajuta, dar care de fapt mai mult i-a încurcat pe acei cetăţeni. Li s-a spus 'da, domnule, este în extravilan, poţi să îţi faci casă, dar nu putem să scriem că e casă, spunem că este anexă gospodărească la exploataţie agricolă'.
Şi-au făcut oamenii casă în toată regula şi în momentul în care au început să vină să îşi facă buletinul, normal, la noua adresă, pardon, că nu avem adresă. Că nu sunteţi în intravilan şi nu aveţi stradă şi număr. Păi, şi nu avem, atunci ce punem la adresă? Parcelă şi tarla, că aşa este în actul de vânzare. Nu e posibil aşa ceva! Mai mult, dumnealor nu pot beneficia de utilităţi în zona respectivă. Fiecare şi-a procurat utilităţile pe cont propriu. Noi, autoritate publică locală, nu putem duce utilităţile în extravilan. Nu putem întreţine drumurile, nu putem să le preluăm, nu putem să le asfaltăm. De aceea am hotărât ca prin acest PUG să extindem la maximum intravilanul, pentru a răspunde şi acestor cerinţe', a declarat primarul Focşaniului, Cristi Misăilă.
Noul PUG va include zone de agrement, o bază sportivă de 13.000 mp care să răspundă standardelor FIFA, în baza unei solicitări primite din partea Federaţiei Române de Fotbal, dar şi un poligon pentru desfăşurarea examenele auto. Ultimul PUG al municipiului Focşani a fost aprobat în anul 2000 şi de atunci a fost prelungit de mai multe ori, iar la momentul de faţă nu mai corespunde exigenţelor de dezvoltare ale oraşului, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu