Sultanul miliardar al statului Johor a depus jurământul în calitate de nou rege al Malaeziei, în cadrul sistemului unic de monarhie prin rotație al națiunii.
Publicitate
Sultanul Ibrahim Iskandar, în vârstă de 65 de ani, a depus jurământul de învestitură la palat și a semnat actul de proclamare a funcției în cadrul unei ceremonii la care au asistat alte familii regale, premierul Anwar Ibrahim și membri ai cabinetului.
O ceremonie de încoronare va avea loc la o dată ulterioară.
În cadrul acestui sistem unic, șefii celor nouă familii regale din Malaezia devin, pe rând, rege, cunoscut sub numele de "Yang di-Pertuan Agong", la fiecare cinci ani.
Cunoscut pentru marea sa colecție de mașini și motociclete de lux, Sultanul Ibrahim are o gamă largă de interese de afaceri, de la imobiliare la minerit, inclusiv o participație în Forest City - un proiect de recuperare și dezvoltare a terenurilor în valoare de 79 de miliarde de lire sterline, susținut de China, în largul Johorului.
Noul monarh are legături strânse cu Anwar, iar domnia sa ar putea consolida guvernul unit al prim-ministrului, care se confruntă cu o puternică opoziție islamică.
Înaintea instalării sale, sultanul Ibrahim a declarat ziarului The Straits Times din Singapore că intenționează să fie un monarh activ și a propus ca firma petrolieră de stat din Malaezia, Petroliam Nasional, și agenția anticorupție a țării să se subordoneze direct regelui.
El a vorbit, de asemenea, despre planurile sale de a revigora un proiect blocat de legătură feroviară de mare viteză între Malaezia și Singapore, cu o trecere de frontieră prin Forest City.
Ulterior, premierul Ibrahim a minimalizat declarațiile, spunând că toate opiniile pot fi discutate fără a ignora Constituția federală, a relatat presa de stat.
Sultanul Ibrahim își preia atribuțiile de rege pe fondul unor noi tensiuni politice în Malaezia.
Țara a cunoscut turbulențe politice continue din 2018, când coaliția Barisan Nasional, aflată la putere la acea vreme, a fost înlăturată de la putere pentru prima dată de la independență, ceea ce a determinat monarhul să joace un rol mai important.
Nouă conducători de stat de etnie malaeziană au ocupat pe rând funcția de rege pentru un mandat de cinci ani, în cadrul singurului sistem de acest fel din lume, de când Malaezia și-a câștigat independența față de Marea Britanie în 1957.
Alegerea sultanului Ibrahim la tronul național de către colegii săi conducători în octombrie era așteptată pe scară largă, pe baza unei ordini de rotație stabilite.
Sultanul Nazrin, conducătorul statului Perak și următorul în linia de succesiune la tron, a fost reales ca monarh adjunct, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu