Noul reprezentant al UE în Marea Britanie recunoaște „dorința de a reconstrui relația” dintre Regatul Unit și Bruxelles

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay

Pedro Serrano, noul trimis al UE la Londra, simte că este posibil să fi venit în Marea Britanie într-un moment propice, spunând că există semne că ambele părți „vor să avanseze relația pe mai multe fronturi” acum că dezacordurile privind implementarea protocolului în Irlanda de Nord sunt în mare măsură rezolvate.

 

Având o experiență de fost șef de cabinet al Înaltului Reprezentant al UE Josep Borrell și, înainte de aceasta, șef al departamentului de apărare al Serviciului de acțiune externă al UE, Serrano este un adevărat diplomat. După invadarea Ucrainei, expertiza îl pune într-o poziție ideală pentru a face un argument în fața Regatului Unit pentru a stabili o relație mai strânsă în ceea ce privește politica externă și de apărare.

„Cred că am ajuns într-un moment bun cu realizarea și finalizarea acordului privind cadrul Windsor, care a reconstruit încrederea între UE și Regatul Unit”, a spus el în primul său interviu, potrivit The Guardian.

„Evident că relația foarte bogată dintre Regatul Unit și UE a fost afectată de Brexit, dar bazele relației sunt foarte puternice și ambele părți luptă împreună pentru a restabili securitatea în Europa după teribilul atac al Rusiei”.

Întrebat de ce au reușit negocierile din Irlanda de Nord, el complimentează ambele părți, dar recunoaște că invadarea Ucrainei a concentrat eforturile celor două într-un scop comun.

„La fel ca în majoritatea situațiilor din relațiile internaționale, nu există o singură cauză pentru schimbare, ci multe cauze. Cu siguranță oamenii fac diferența. Sosirea prim-ministrului Rishi Sunak, a secretarului de externe James Cleverly și a secretarului Irlandei de Nord Chris Heaton-Harris, alături de disponibilitatea foarte clară din partea noastră de către vicepreședintele Maroš Šefčovič și președintele Comisiei Ursula von der Leyen, a fost fundamentală.

Dar ceea ce a fost, de asemenea, fundamental este că toți europenii se confruntă împreună cu una dintre cele mai mari amenințări de decenii la adresa securității, mijloacelor de existență și a valorilor lor. Așa că, într-un fel, a fost ușor să existe un grup de oameni, foarte conștienți de provocările cu care se confruntă și orientați foarte pragmatic, care să demonstreze dorința de a depăși Brexitul și de a reconstrui o relație puternică.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel