Citește în articol ce declarații a făcut noul șef al armatei britanice, generalul Sir Roland Walker.
Marea Britanie trebuie să fie pregătită în trei ani să ducă un război, a declarat noul șef al armatei britanice.
Generalul Sir Roland Walker a avertizat cu privire la o serie de amenințări în ceea ce el a numit o lume „din ce în ce mai volatilă”.
Dar a spus că războiul nu este inevitabil și că armata are „suficient timp” să se pregătească pentru a evita conflictul.
În acest sens, a spus el, este esențială dublarea puterii de luptă a armatei până în 2027 și triplarea acesteia până la sfârșitul deceniului.
În primul său discurs în această funcție, marți, generalul Walker a declarat că Regatul Unit se confruntă cu un pericol din partea unei „axe a tulburărilor”.
Printre principalele amenințări cu care se confruntă Regatul Unit în următorii ani, evidențiate de general într-o ședință de informare, se numără o Rusie furioasă, care ar putea încerca să se răzbune pe Occident pentru sprijinirea Ucrainei, indiferent de cine câștigă războiul.
El a declarat: „Nu contează cum se termină. Cred că Rusia va ieși din el probabil mai slăbită în mod obiectiv - sau absolut - dar încă foarte, foarte periculoasă și dorind o formă de răzbunare pentru ceea ce am făcut pentru a ajuta Ucraina”.
Generalul Walker a avertizat, de asemenea, că Republica Chineză intenționează să recucerească Taiwanul, iar Iranul va urmări probabil să obțină arme nucleare.
El a declarat că amenințările pe care le reprezintă aceste țări ar putea deveni deosebit de acute în următorii trei ani și că, de la războiul din Ucraina, aceste țări au creat o „relație tranzacțională reciprocă”, schimbând arme și tehnologie.
Noul șef al armatei a spus că drumul spre război nu este „inexorabil” dacă Regatul Unit restabilește forțe terestre credibile pentru a-și sprijini strategia de descurajare pentru a evita războiul.
În discursul său, generalul nu a făcut apel direct la fonduri sau trupe suplimentare, descriind forța sa de puțin peste 70000 de soldați ca fiind o „armată de dimensiuni medii”.
A îndemnat armata britanică să se modernizeze rapid - inclusiv concentrându-se pe tehnologii precum inteligența artificială și puterea de foc, mai degrabă decât pe număr.
În cele din urmă, ambiția sa este ca armata să fie capabilă să distrugă un inamic de trei ori mai mare decât ea.
Acest lucru ar însemna să tragă mai repede și mai departe, a spus el, ajutat de învățarea lecțiilor din războiul din Ucraina.
Discursul generalului vine la o săptămână după ce Guvernul a lansat o revizuire a apărării pentru ”o nouă perspectivă” asupra provocărilor cu care se confruntă forțele armate.
Lansând revizuirea, ministrul Apărării, John Healey, a declarat că „risipa în achiziții și moralul neglijat nu pot continua”.
Conform celor mai recente cifre ale Ministerului britanic al Apărării (MoD) din aprilie 2024, forțele armate ale Regatului Unit numără 75325 de membri.
Această cifră a scăzut în ultimii ani, deoarece recrutarea nu a reușit să se ridice la nivelul retenției. Guvernul conservator anterior a redus numărul țintă de angajați de la 82000 la 72500 până în 2025.
Membrii alianței militare NATO s-au angajat să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pentru apărare pe an până în 2024, deși este puțin probabil ca mai multe țări să atingă acest obiectiv.
În prezent, Regatul Unit cheltuiește 2,3 % din PIB pentru apărare. Prim-ministrul Keir Starmer a declarat anterior că revizuirea apărării va stabili o „foaie de parcurs” pentru obiectivul de a crește această sumă la 2,5%, dar nu a stabilit încă un termen pentru acest angajament, conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu