Ziarele germane pun accentul pe nevoia de 'competitivitate' şi 'cooperare' în Europa, după semnarea noului tratat franco-german.
Tratatul franco-german semnat marţi la Aachen de preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel, la 56 de ani de la Tratatul de la Elysée, este axat pe securitate, şi nu pe dinamism, comentează miercuri cotidianul conservator german Die Welt, citat de dpa. 'Esenţa ceremoniei a fost conservatoare, ceea ce arată că între Franţa şi Germania lucrurile ar urma să continue aşa cum au fost în ultimele decenii. Cu alte cuvinte, Europei nu i s-ar cere să îndeplinească atât visurile cetăţenilor săi, cât nevoia lor de securitate. Preşedintele francez a rezumat situaţia prin expresia 'Europa ca scut, notează Die Welt. 'Dar Uniunea Europeană nu a fost menită să devină o fortăreaţă împotriva competiţiei şi cu siguranţă nu aceasta a fost viziunea Angelei Merkel', apreciază Die Welt.
'UE nu trebuie să se pitească într-un colţişor liniştit al istoriei, ci să se lase antrenată de vântul globalizării. Continentul trebuie să devină mai competitiv, mai modern şi mai liber. Aceasta era intenţia Angelei Merkel la începuturile mandatului ei de cancelar. Întrebarea care se pune este dacă această intenţie se menţine şi acum, spre final de mandat', conchide Die Welt.
Citește și: Iohannis a făcut cunoștință cu ' Vestele galbene', la Aachen
Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, tot conservator, afirmă că noul tratat este o necesitate, date fiind tulburările şi divizările cu care se confruntă UE în momentul de faţă. 'UE trece prin cea mai dificilă fază de la înfiinţarea sa. În situaţia actuală, este util ca cei doi membri ai săi cei mai importanţi să-şi reitereze voinţa de a coopera', punctează FAZ.
'Ramificaţiile Brexit-ului îi vor da de furcă Europei multă vreme de acum înainte (cea mai afectată fiind Marea Britanie, fireşte). În UE a apărut o nouă fisură între est şi vest, care se transformă treptat într-o schismă ideologică. UE nu va putea conta pe Italia ca partener pentru proiecte comune, deocamdată', menţionează FAZ.
'Pentru a putea obţine vreun rezultat la Bruxelles în astfel de împrejurări, cel puţin Berlinul şi Parisul trebuie să acţioneze concertat. (...) Eforturile solo la care visează în prezent atât de mulţi duc mai curând la blocaje decât la soluţii', avertizează cotidianul german.
Citește și: ÎCCJ, complete nelegale. Iohannis - Toader, atac: OUG, cras neconstituțională
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News