Un nou virus de origine necunoscută provoacă îngrijorare la nivel mondial.
După COVID-19, un alt virus afectează populația. Este vorba despre o formă de hepatită de origine necunoscută. Organizația Mondială a Sănătății analizează că sunt deja zeci de cazuri de persoane infectate cu acest virus, care se manifestă violent în Marea Britanie. Cazuri au semnalate și în Franța, Danemarca, Irlanda și Spania. Medicul infecționist Carmen Dorobăț a vorbit despre acest nou virus hepatic în cadrul emisiunii "Raport de zi" de la Realitatea Plus, moderată de Ana Maria Păcuraru.
"Este categoric ceva de natură virală, un agent infecțios care observăm că apare în mai multe zone geografice. Asta înseamnă că are o transmitere foarte ușoară. Dacă este vorba despre o transmitere ușoară ne gândim în primul rând la calea respiratorie și nu la calea digestivă, cum se întâmplă în cazul virusul hepatic A. Deci este vorba despre un virus care se transmite ușor cu afectare predominant hepatică și avem astfel de exemple. Mulți agenți cu transmitere respiratorie pot da afecțiuni hepatice, dar atât de gravă, mergând și până la transplant hepatic, într-adevăr trebuie să fim cu prudență în tot ceea ce înseamnă. Deocamdată - pentru că-n acest domeniu avem știință- trebuie să avem în vedere condițiile de igienă minimă, atât din punct de vedere respirator, cât și din punct de vedere digestiv.", a explicat Carmen Dorobăț.
VEZI ȘI: Alertă la nivel mondial: Hepatită agresivă în rândul copiilor. Nu se cunoaște cauza
Întrebată cât de periculos este acest virus și dacă ne putem aștepta la o nouă pandemie, medicul Carmen Dorobăț a răspuns: "Dacă vorbim despre adenovirus, știm despre ce este vorba, este vorba despre un virus cu transmitere respiratorie care poate să activeze afectări de organ, iar în cazul de față, indiferent despre ce familie de virus vorbim, este vorba despre o tulpină care are, observăm, tendințe de afectare hepatică, ca urmare toți cei care vin din zonele geografice respective, dacă observă modificări în starea de sănătate a copiilor sau a celor care au fost în acel areal geografic, ar trebuie să se prezinte la medicul de familie.
Acum nu trebuie nici să cădem în cealaltă extremă, în sensul că "Vai, dar dacă va veni un nou agent infecțios care să ne închidă în case". Deocamdată trebuie să fim prudenți, în special la cei care avem legături cu zonele geografice respective, unde au fost semnalate astfel de cazuri."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News