Noutăți în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Ce se schimbă și cum se fac înscrierile, anul acesta

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, și Laurențiu-Adrian Neculaescu, președintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), au oferit mai multe informații privind programul Casa Verde Fotovoltaice de anul acesta.

 

Care sunt noutățile

"Anul acesta, alocăm o sumă record! 2 miliarde de lei urmează a fi puse la dispoziţia românilor pentru ca aceştia să producă electricitate în propria locuinţă, să participe în acest fel la un mediu mai curat, dar în acelaşi timp să plătească facturi mai mici la energie electrică. Noutatea programului de anul acesta este legată de cuantumul sumei finanţate. Pe de-o parte, mărim de la 20.000 de lei la 30.000 de lei finanţarea AFM-ului. La fel cum, o altă noutate este reprezentată de faptul că vom finanţa pentru prima dată şi acumulatori, unităţi de stocare a energiei electrice.

Vezi și: Rabla pentru tractoare. Câți bani primesc fermierii și ce condiții trebuie îndeplinite. Situația în care statul îi poate lua înapoi 

Am şi testat un scenariu în care până la ora 13:00 într-o zi deja reuşeşti să îţi încarci acumulatorii, urmând ca, în restul zilei, să produci pentru consum propriu sau să dai energie electrică în reţea, urmând ca pe parcursul nopţii să te poţi folosi de energia stocată în bateriile proprii. Asta înseamnă şi mai multă independență energetică pentru locuinţa respectivă şi asta înseamnă facturi şi mai mici pentru românii beneficiari de astfel de programe. Sistemul pleacă de la minim 3 kW.

Vom finanţa pe fiecare regiune în parte la fel cum vom finanţa, ca anul trecut, şi unităţile de cult. Vom avea o sesiune separată pentru clădirile cu destinaţie spaţiu de locuit pentru personalul clerical sau clădirea care are ca destinaţie spaţiul în care se celebrează slujbele religioase", a declarat Mircea Fechet, într-o conferință de presă în care au fost prezentate ghidurile de finanțare pentru programele "Casa Verde Fotovoltaice" și "Rabla pentru tractoare".

Când are loc înscrierea pentru firme

"Ne pregătim de o nouă sesiune pentru programul Casa Verde Fotovoltaice. Vreau să transmit, pe această cale, cetăţenilor care doresc să participe în cadrul acestui program că nu am schimbat regulile de participare față de sesiunea trecută. Vor fi aceleaşi documente minimale pentru înscrierea în cadrul programului şi anume: actul de identitate, certificatele fiscale - atât de la Impozite şi Taxe Locale, cât şi de la Bugetul Consolidat - din care să rezulte că persoana fizică nu are datorii şi extrasul de carte funciară.

Aplicaţia prin intermediul căreia se vor face înscrierile a rămas aceeaşi de anul trecut. Am avut un feedback foarte bun, aplicaţia a fost simplu de folosit şi a funcţionat foarte bine. Diferenţa este că, anul acesta, nu vom mai lăsa trei zile de înscriere pentru fiecare regiune. Înscrierile se vor face într-o singură zi pentru fiecare regiune pentru că am observat, de anul trecut, că banii s-au consumat în câteva minute.

Un calendar pentru sesiunea de anul acesta va începe cu data de 6 septembrie. În acea dată, vom începe înscrierea instalatorilor, vom deschide o nouă sesiune de acreditare pentru noi firme care doresc să participe la programul Casa Verde. Fac menţiunea că firmele care au fost anul trecut acreditate de AFM rămân în continuare acreditate dacă doresc să participe şi în sesiunea de anul acesta şi doar firmele noi care doresc să se înscrie pe data de 6 septembrie îşi pot depune dosarele pentru acreditare.

Avem câteva etape pentru validarea instalatorilor. Aşa cum v-am spus, începe pe data de 6 septembrie şi se va publica lista undeva pe 1 noiembrie.

Când are lor înscrierea persoanelor fizice

În paralel, însă, vom demara şi înscrierea persoanelor fizice. Aşa cum avem astăzi un calendar estimativ, vom începe pe data de 27 septembrie înscrierea persoanelor fizice în aplicaţia aferentă programului Casa Verde Fotovoltaice, până pe data 9 octombrie. După finalizarea înscrierilor, vor începe persoanele fizice să își aleagă instalatorii din lista publicată de către Administrația Fondului pentru Mediu.

Anul acesta, în cei 2 miliarde buget alocat de AFM, estimăm undeva în jur de 67.000 de noi beneficiari ai programului Casa Verde Fotovoltaice, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un număr total de 200.000 de familii care au beneficiat, în decursul a câţiva ani, de programul Casa Verde Fotovoltaice", a spus Laurenţiu Neculaescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel